15.10.2013 ITF/ETF

U Europi, državne subvencije za brodarstvo ne stvaraju nova radna mjesta i ne poboljšavaju obrazovanje pomoraca – tvrdi European Transport Worker's Federation (ETF).

ETF navodi  da je Europska komisija „propustila zlatnu priliku da poveže državne subvencije brodarskoj industriji  s otvaranjem novih radnih mjesta i poboljšanje obrazovanja europskih pomoraca“.
Prema mišljenju ETF-a „nije iskorištena prilika da se iskoristi uspjeh pozitivnih mjera za europski pomorski prijevoz  da se jamči povećanje broja radnih mjesta za europske pomorce“.
ETF je optužio Europsku komisiju (EK) da je odlučila da ostavi nepromijenjenima ciljeve državnih subvencija u pomorskom sektoru, te je podsjetio da su originalne namjere tih ciljeva bili da se pomogne brodarima u stavljanju svojih brodova pod zastave država članica EU te da se zaštiti pomorski know-how u Europi valorizirajući i zaštićujući radna mjesta europskih pomoraca. Uz to ETF je podsjetio da je sama EK prepoznala potrebu da se poboljšaju ti ciljevi odnosno da se prouči „mogućnost osnaženja veze između rada europskih pomoraca i pomoći“.
„Ipak,  unatoč takvim uvjeravanjima, optužuje ETF,  zbunjujuće je vidjeti da je EK odabrala opciju da „ne radi ništa“ ostavljajući nepromijenjenima ciljeve“.
„To, komentirao je tajnik za pomorski transport ETF-a Philippe Alfonso, je težak udarac sektoru koji će omogućiti brodarima da nastave iskorištavati tzv. tonnage tax sustav za svoje potrebe, ne dajući gotovo ništa zauzvrat".
Prema mišljenju ETF-a, nakon četiri godine, postoje „neoborivi dokazi da sadašnji režim državnih subvencija, bilo u poreznim olakšicama - kao što je npr. porez na tonažu,  subvencija na cijenu rada i smanjenje davanja s osnova rada - imao vrlo malo utjecaja na obrazovanje odnosno zapošljavanje europskih pomoraca“.
Prema ETF-u, postoji snažna potreba da se preispitaju načini na koje se te subvencije koriste.
„Zbog toga – podsjeća ETF – ETF je višekratno uputio poziv EK da iskoristi reviziju ciljeva o državnim subvencijama iz 2011. godine i tako omogući davanje subvencija pod uvjetom da korisnici pokažu da se novac europskih  poreznih obveznika  koristi za otvaranje radnih mjesta za stanovnike EU, bilo za mornare ili časnike, i da se  otvara više mjesta za vježbenike“.(ETF/dp)