05.09.2013 ITF/ETF

Dok broj slučajeva napuštenih pomoraca raste, a mnogi brodovlasnici se bore da prežive krizu, brojke ipak nisu tako loše kao što su sindikati očekivali.
"Rekao bih da je broj napuštenih pomoraca porastao, ali ipak nije ni blizu onoga što smo predvidjeli kao potencijalno velik problem",  izjavio je Stephen Cotton, glavni tajnik ITF-a.

Cotton napominje da se problem svodi na dva faktora: činjenicu da su banke manje spremne pomagati slučajevima u teškim dugovima nego što su bile u prošlosti, te za razliku od prethodnih recesija, zasada nije bilo slučajeva propasti cjelokupnih kompanija, ostavljajući stotine brodova nasukanih po cijelom planetu.
Istaknuo je da su banke sve češće započele spašavati brodove, predavši upravljanje tzv. "trećoj stranki", zadržavajući posadu i posao koji ista obavlja.
Konvencija o radu pomoraca (MLC 2006) zahtijeva od vlasnika osiguranje za slučaj napuštanja posade, ali to pokriva samo troškove repatrijacije, ne i neisplaćene plaće.
To također podrazumijeva da i P & I klubovi promijene pravila, kako bi se unaprijed osiguralo pokriće troškova, umjesto da se isplata zaustavi u trenutku kada stane i plaćanje premija od strane brodara.