20.02.2014 Aktivnosti SPH

ITF i JNG (Joint Negotiation Group) sastali su se u Tokiju od 19. do 20. veljače s ciljem nastavka razgovora usmjerenih ka novom IBF TCC (Total Cost Crew) ugovoru, nakon prvog kruga razgovora održanih u St Petersburgu u listopadu 2013. Predstavnik Sindikata pomoraca Hrvatske, ali i jedan od predstavnika ITF-ove pregovaračke skupine u Tokiju je Vladimir Svalina, čiji ćemo detaljni izvještaj objaviti po njegovom povratku.

Napravljen je mali napredak vezan uz ključno pitanje o povećanju plaća, oslanjajući se na procjene budućnosti pomorskoga tržišta. Razgovori su završeni danas uz obvezu da se nastave u travnju u Londonu. Osvrćući se na dva dana intenzivnih pregovora predsjedavajući ITF Seafarers' Sectiona Dave Heindel, rekao je:

"Mi smo napravili neke pomake - ključno pitanje je volja industrije priuštiti si povećanje plaća za naše članove koji su pretrpjeli najveći teret financijske propasti i njegov utjecaj na svjetsku trgovinu. Imamo različite stavove o tome, ali posljednja dva dana su pomogla razjasniti razloge iza mnogih stavki koje čine stajališta JNG-a."

Govoreći na sastanku IBF-a u Tokiju, predsjednik JNG-a Tsutomu Iizuka napomenuo je: 'JNG je započeo proces pregovora 2014, te je angažiran u otvorenom dijalogu s ITF-om. Postoji opće razumijevanje da su brodovlasnici pretrpjeli financijski teret tijekom posljednjih nekoliko godina, ali obje strane će se aktivno uključiti kako bi pronašli zajednički pristup u nadolazećim mjesecima."