16.08.2014 Aktivnosti SPH

43. Kongres ITF-a u Sofiji, Bugarska završio je kao najposjećeniji, najinteraktivniji ikada u povijesti ITF-a, u subotu 16. kolovoza. Predstavnici Sindikata pomoraca Hrvatske izborili su mjesta u Izvršnom odboru ITF-a, Fair Practice Committee-u i Odboru mladih ITF-a.

Glavni tajnik SPH je izabran u Izvršni odbor ITF-a. Članstvo u Izvršnom odboru ITF-a kao i ETF-a pozicije su koje omogućavaju kvalitetno prezentiranje našeg sindikata među kolegama iz svjetskih sindikata. Time se također nalazimo na izvoru informacija i učestvujemo aktivno u donošenju odluka od važnosti za sve sindikate koji su članovi ETF-a i ITF-a - možemo spriječiti donošenje odluka koje bi bile loše za naše pomorce, ali i poduprijeti one odluke koje će pomoć daljnjem jačanju sindikata.

Neven Melvan, voditelj splitskog ureda SPH izabran je u tzv. FPC – Komitet dobre prakse ITF-a koji se sastoji od istog broja lučkih radnika i pomoraca. Stvara se politika koja će tijekom narednog perioda od 4 godine utjecati na što bolje i kvalitetnije odnose između pomoraca i lučkih radnika.  Mi u Sindikatu pomoraca Hrvatske žalimo što se naši sindikati lučkih randika nisu više angažirali i bolje izborili za mjesto u ovome tijelu koje je od visoke važnosti za bolju budućnost i solidarnost  između pomoraca i lučkih radnika.

U Svjetski Odbor mladih ITF-a izabrana je Bojana Manojlović, te će tu funkciju obavljati rotacijski naredne 4 godine uz koelgicu iz španjolske delegacije. Time je po prvi puta SPh dobio svoj glas u Odboru mladih na svjetskoj razini, što otvara proctor širenju i unaprijeđenju, al ii promociji naših mladih članova!

ITF predsjednik Paddy Crumlin je ponovno izabran za na istu funkciju, dok je Stephen Cotton sada oficijalno Glavni tajnik ITF-a.
Na Kongresu je usvojen četverogodišnji program rada, s naglaskom na organiziranje ključnih koridora informacija i susreta s ključnim igračima u industriji te na aktiviranje što većeg broja članova .

Jedan od fokusa konferencije je bilo i održavanje prava na štrajk s obzirom da se radnici diljem svijeta i dalje bore za svoja prava i bolje radne uvjete. 

Sve fotografije s Kongresa možete pogledati u našoj GALERIJI.