14.10.2018 Aktivnosti SPH

Vijest o zaustavljanju tankera pulske Uljanik plovidbe, koji su zaustavile australske vlasti zbog niza nepravilnosti je, čini se, mnoge iznenadila.

Međutim, svaki pomorac koji se ukrcava na Uljanik plovidbu upoznat je s činjenicom da plaće kasne 3 mjeseca, kao i sa stanjem u toj kompaniji koje traje već godinama.

Sindikat pomoraca Hrvatske je i osobno i javno upozoravao pomorce da izbjegavaju kompanije na kojima kasne isplate plaća jer je takva praksa dugoročno neodrživa. Za pretpostaviti je i vjerujemo da postoji dogovor između pomoraca i Uprave Uljanik plovidbe jer zahtjeva pomoraca za pomoć oko neisplate plaća iz te kompanije nije bilo.

Zaustavljanje tankera "Pomer" u Australiji nije iznenađenje, upoznati smo s akcijom australskog PSC-a, a i proslijedili smo informacije kolegama ITF inspektorata.  

Naime, jedna od zadaća ITF inspektorata jest potraživanje neisplaćenih plaća te Inspektorat u Hrvatskoj radi isto kad god treba naplatiti plaće pomoraca u hrvatskim lukama.

SPH reagira na svako potraživanje pomoraca hrvatskih kompanija i pokreće naplatu, ali za to je nužno imati pojedinačni zahtjev pomorca i posade. Razlog zašto nije bilo takvih zahtjeva pomoraca Uljanik plovidbe može biti i taj što brodovi ove kompanije rijetko dolaze u hrvatske luke.

Nadamo se i radit ćemo na tome da se ova situacija razriješi što prije, da isplate plaća budu redovite, ali i da se očuvaju radna mjesta za hrvatske pomorce.