05.03.2021 Aktivnosti SPH

Unatoč dopisima i apelima Ministarstvo zdravstva još se nije očitovalo na problem osiguravanja cjepiva za pomorce

Počelo je ono čega smo se pribojavali, ali i što smo očekivali – cijepljenje protiv Covid 19 uvjet je ukrcaja.

Kompanija Viking cruises je potvrdila da na kruzere (riječne i oceanske) ukrcava isključivo hrvatske pomorce i brodarce koji su cijepljeni, a u jahting sektoru već imamo pomorca s kojim vlasnik nije potpisao  Ugovor o radu  isključivo zbog činjenice da nije cijepljen.

Sindikat pomoraca Hrvatske je više puta upozoravao da će hrvatski pomorci u međunarodnoj plovidbi gubiti poslove na svjetskom tržištu i da je neophodno uspostaviti sustav cijepljenja u kojem bi se u početku cijepili barem oni pomorci kojima je to uvjet ukrcaja.

No, Ministarstvo zdravstva nije pokazalo interes za ovu temu i probleme s kojima će se hrvatski pomorci neumitno suočiti. Odgovor još uvijek čekamo.

Tragično loša organizacija nabave cjepiva (i Hrvatske i EU) te nerazumijevanje ozbiljnosti stanja mogu prouzročiti tragične posljedice za 16 000 hrvatskih pomoraca i brodaraca.

Za primjer, Singapur je cijepio kompletni pomorski i lučki sektor u samo nekoliko dana, a filipinski i rumunjski pomorci se cijepe prioritetno kako ne bi ostali bez posla, već dapače, preuzeli poslove ostalih (pa i hrvatskih) pomoraca.

Više je nego jasno da je u tijeku neumoljivo kršenje ljudskih prava na svjetskoj razini i protekcionizam u vidu "Covid putovnica", ali plakanje na tu temu neće pomoći hrvatskim pomorcima. Njima treba hitna reakcija i dovoljan broj doza cjepiva da se cijepe oni kojima je to uvjet ukrcaja.

Pomorci ne traže prioritet u odnosu na hrvatske građane koji spadaju u zdravstveno rizičnu skupinu. Ali nitko u Republici Hrvatskoj neće izgubiti posao zato što nije cijepljen - hrvatski pomorci na svjetskom tržištu rada hoće! I to se već događa!

Dopis SPH prema nadležnim ministarstvima možete pročitati OVDJE.

U nastavku mail kompanije iz kojega se vidi da je ukrcaj uvjetovan cijepljenjem: