06.12.2020 Aktivnosti SPH

U Sindikatu pomoraca Hrvatske blagdan zaštitnika pomoraca i svih ljudi od mora tradicionalno je obilježen polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća za sve one koji više nisu s nama. Glavni tajnik SPH Neven Melvan je u holu zgrade Jadrolinije u Rijeci tradicionalno zapalio svijeću, dok je u Splitu počast pomorcima odana na Katalinića brigu. 

Na spomenik pomorcu u Zadru, kolega Antun Aljinović položio je vijenac u spomen svim preminulim i nestalim pomorcima.

"Pomolio sam se za sve pomorce. Preminule, nestale i žive koji i danas uz sav tehnološki napredak i dalje zarađuju kruh sa sedam kora. U ovoj godini pandemija Covid-19, dodala je na taj kruh i osmu koru. Uz olujno jugo, u tišini. Možda je tako i primjerenije. Ipak, tišina i samoća obilježavaju veći dio života pomoraca i predstavljaju jednu od sedam kora", rekao je Aljinović.

U Šibeniku je izostao tradicionalni program, ali su, poštivajući sve epidemiološke mjere, u more položeni vijenci u čast pomorcima. 

U Dubrovniku i Pločama tradicionalno je održano obilježavanje blagdana Sv. Nikole, zaštitnika pomoraca. - Polaganje vijenaca je održano dostojanstveno uz poštivanje svih epidemioloških mjera, a molitvom smo se  prisjetili svih pomoraca koji su nestali i izgubili svoje živote. U Pločama je isplovilo 8 brodova (Plovput, Brodospas, Lučka kapetanija, Pomorska policija, pilotska brodica). Veselimo se obilježavanju Sv.Nikole i sljedeće godine uz nadu da će svi problemi koji su zadesili pomorce i  pomorsku industriju biti iza nas, rekao je Romano Perić.