16.10.2012 Aktivnosti SPH

U roku od dva mjeseca predstavnici SPH i lučkih uprava pregledati će raspoložive prostore unutar luka koji bi se trebali, u skladu s odredbama Konvencije o radu pomoraca, 2006, namjeniti za okupljanje pomoraca.

Na inicijativu SPH u Ministarstvu pomorstva održan je sastanak predstavnika SPH (P. Brazzoduro i D. Prestint), MPPI, ravnatelja lučkih uprava Rijeke, Ploča, Splita i Dubrovnika te Apostolata mora u svezi obveza koje proizlaze iz Konvencije o radu pomoraca, 2006.

Zaključeno je da bi ti prostori trebali biti veličine oko 100 četvornih metara i što pristupačniji pomorcima koji sve manje vremena provode u lukama, a vizni sustav ih sprječava u izlasku u grad. U tim prostorima bi se trebalo organizirati mogućnost da pomorci kontaktiraju s obiteljima (telefoni, računala), mogu nabaviti novine, knjige, filmove i ostalo.

Raspravljalo se i o mogućnosti da luke budu pokrivene bežičnim internetom, a  SPH je već kontaktirao pojedine terminale (kontejnerski terminal u Rijeci, luka Ploče) i pružatelje takvih usluga (Grad Rijeka,) kako bi se prikupile što detaljnije informacije.