25.02.2021 Aktivnosti SPH

Četvorici policijskih službenika Postaje pomorske policije iz Dubrovnika, zapovjedniku ophodne brodice Sveti Duje Vedranu Crniću, upravitelju stroja Mati Batinoviću te mornarima Ivanu Šutalo i Ivanu Deliću danas su u dubrovačkom uredu Sindikata pomoraca Hrvatske uručene plakete za nominaciju za Pavu vrpcu vjesnika 2020. Plakete im je uručio glavni tajnik SPH Neven Melvan, a tamo je bila i novinarka Božica Đurđević s radija Dubrovnik, koja ih je i nominirala. Podsjetimo, dubrovačka četvorka spasila je 36 migranata u Egejskom moru, 10. veljače 2020., u sklopu Frontexove misije POSEIDON 2020. Nesretnici su plutali u gumenom čamcu, a među njima je bio veliki broj djece i žena. Zbog pothlađenosti neke od žena su bile u besvjesnom stanju. Hrvatski policajci svih su zbrinuli na brodu te prevezli na sigurno gdje im je pružena medicinska pomoć. Plakete u povodu nominacije uručene su im neposredno pred odlazak u iduću misiju u Grčku.

Za Plavu vrpcu Vjesnika 2020. bilo je nominirano ukupno sedam poduhvata, a dubrovačka četvorka je bila nominirana u momčadskoj konkurenciji.

Dobitnici glavnog priznanja Plave vrpce Vjesnika 2020. su: u pojedinačnoj konkurenciji dubrovački kapetan Pavo Butijer, a u momčadskoj konkurenciji  posada broda Privlaka, Tankerske plovidbe iz Zadra, pod zapovjedništvom kapetana Josipa Mustaća.

Svečanu dodjelu priznanja, koja se održava svake godine u prosincu, nije bilo moguće održati zbog epidemiološke situacije.