16.07.2012 Aktivnosti SPH

"Nikada nisam imao ovakva iskustva na brodu. Nisam ni sanjao da ovo postoji. Zvali su me ljudi koje znam unazad 5 godina i uvjerili da se radi o dobrom poslu i stabilnoj plaći. Ukrcao sam se 4. listopada 2010. godine, a od mjeseca ožujka 2011. godine nisam vidio kopna."

 

Nakon povratka iz Togoa u subotu 14. srpnja, kontaktirali smo upravitelja stroja Antu Zora, koji nam je putem telefona dao kratak uvid u agoniju na arestiranom brodu Verzina šibenske tvrtke Brodarstvo, zadržanom u afričkoj luci Togo. Bulker Verzina je mjesecima arestiran zbog dugova vlasnika, šibenskog brodara Brodarstvo d.o.o., a unatoč tome što su pomorci tražili repatrijaciju, lučke vlasti su im bile oduzele putovnice i pomorske knjižice navodno zbog toga što  brod ne smije ostati bez posade.

61-godišnji Ante se vratio u Split nakon 20 mjeseci provedenih na brodu. Brod je kako kaže 9 mjeseci bio u mraku. Mali generator jačine 6 kW, koji su dobili od brodovlasnika je služio za održavanje 2 hladnjaka, zamrzivača i svijetala za krmu i provu. Generator je radio svakodnevno od 18 do 6 sati ujutro.

On i zapovjednik Stepanović su nakon odlaska filipinske posade 6. prosinca proveli gotovo 8 mjeseci na brodu starom 28 godina, a zadnju plaću su dobili 4. listopada 2011. godine. Na pitanje kako su preživljavali, Zoro odgovara da je posla oko održavanja broda uvijek bilo, a jednako tako i hrane i vode. iako se g. Ante osjeća dobro, očekuju ga liječničke pretrage zbog loših higijenskih uvjeta na brodu. Kao i u slučaju broda katina, i ove hrvatske pomorce dočekali su problemi financijske i birokratske naravi, a rješavanje istih ih tek očekuje..