15.04.2021 Aktivnosti SPH

Kako sačuvati privilegije pod svaku cijenu!

Svakome je u Jadroliniji jasno da trokut Uprava - Radničko vijeće - predstavnik radnika u Nadzornom odboru, ustvari predstavlja interesnu skupinu koja s radničkim pravima i pravilima nema nikakve veze. Kadroviranje, napredovanje temeljem „vjernosti“ sekti imena NSPPBH, zatvaranje očiju pred očiglednim propustima Uprave te pompozna i besramna hvala i samohvala je temelj rada Radničkog vijeća i predstavnika radnika u Nadzornom odboru na odlasku. Ne zanimaju njih ni prava radnika niti Kolektivni ugovor koji 12 godina opstruiraju, jer takvima nered i nedostatak regulative odgovara.

Međutim izbori se bliže, a radnici i pomorci nisu slijepi kod očiju, te je jasno da „kurbin pir“ ide kraju.

Tada kreće akcija miniranja svega pa tako i Izbornog odbora i samih izbora. Koordinirana akcija Uprave i onih na odlasku!

23. ožujka - Radničko vijeće raspisuje redovne izbore. Tri sindikata dostavljaju svoj prijedlog člana Izbornog odbora. 

31. ožujka - Radničko vijeće imenuje tročlani Izborni odbor, koji među sobom jednoglasno bira predsjednika Izbornog odbora. Sve ide po Zakonu i Pravilniku. Dogovaraju sastanak  za 8. travnja.

7. travnja - Radničko vijeće donosi Odluku o imenovanju novog Izbornog odbora. Iako su svi rokovi prošli (zadnji rok je bio 5. travnja) i Zakon jasno propisuje da svaki sindikat ili grupa radnika daje 1 predstavnika, oni imenuju dodatna 2 predstavnika iz redova NSPPBH. 

8. travnja - donose još jednu Odluku o imenovanju Izbornog odbora koju nikada nitko nije niti vidio.

Legalno imenovani Izborni odbor održava sjednicu 8. travnja te uslijed teške epidemiološke situacije donosi odluku o provođenju izbora pisanim putem (dvostruke omotnice) čime omogućava glasovanje svim radnicima i pomorcima Jadrolinije. Uprava ignorira njihov dopis i traženje, te direktno opstruira provođenje izbora za Radničko vijeće. 

 13. travnja - nepuna 3 tjedna prije isteka mandata Radničkog vijeća i 16 dana nakon isteka svih rokova sukladno ZOR i Pravilniku o postupku izbora RV, Radničko vijeće donosi odluku kojom stavlja van snage sve prethodne odluke: od 23. ožujka, od 31. ožujka, od 7. travnja, od 8. travnja i donosi novu Odluku o raspisivanju redovitih Izbora za RV!

 16 dana nakon isteka svih rokova!

Uprava putem tzv „povjerenstva za etiku“ odmah prosljeđuje taj suludi dokument svima i tako pokušava dati legitimitet nečemu što nema veze niti sa Zakonom, niti Pravilnikom, niti mišljenjem kojeg su sami zatražili i dobili, a nažalost ni sa zdravim razumom.

Citiramo mišljenje odvjetničke kuće koje je zatražila i dobila Uprava!

“Držim kako nije stvar JADROLINIJE kao poslodavca da na bilo koji način odlučuje tko je u pravu i koja je odluka valjana, a koja nije.” I dodatno “Dakle, moje je mišljenje da treba postupati po odlukama oba izborna odbora pa makar to značilo provedbu dvaju izbora”

Idu tako daleko da gđa. Ana Klarić (Izvršna direktorica pravnih i kadrovskih poslova) vraća neotvorene omotnice s listom kandidata za Radničko vijeće koje je 12. travnja Izbornom odboru poslao Sindikat pomoraca Hrvatske?! Uistinu nismo čuli za primjer da Uprava na ovakav način  osporava pravo na sudjelovanje u Izborima za Radničko vijeće bilo kojem sindikatu. Srećom, imamo poštanske uputnice i povratnice kao dokaz na ovu nevjerojatnu djetinjariju.

Jasno nam je zašto interesna grupa koja sebe naziva sindikatom i Radničkim vijećem tako očajnički pokušava opstruirati Izbore, ali ponašanje Uprave je uistinu nejasno. Zar su zaista toliko povezali svoju sudbinu s tom skupinom na odlasku da su spremni riskirati ugled Društva Jadrolinija, svoj osobni ugled i ovako se blamirati!?

Odgovore ćemo dobiti vrlo skoro. Ali logičan zaključak je da u takvoj interesnoj skupini ne vlada ni Zakon, ni logika, a bojim se niti zdrav razum. Samo osobni interesi pojedinaca!