11.12.2018 Aktivnosti SPH

Godišnja skupština SPH podružnice Jadrolinija održana je 11. prosinca u prostorijama Jadrolinije u Rijeci. Predstavnik SPH za Jadroliniju, kapetan Dragomir Mucić upoznao je prisutne s radom Sindikata pomoraca Hrvatske, razgovarao je s radnicima i poslušao njihove probleme. Okupljeni radnici osvrnuli su se na ponašanje Uprave Društva prema njima – potpisuju se novi ugovori o radu gdje su nam prava sve manja i manja, radnici s najviše staža su na zadnjem mjestu, ako i pokušamo nešto reći završimo na „pranju“ kod, sada smijenjenog, člana Uprave. Kada uperimo prstom u nepravdu odgovorni se prave da nitko ništa ne zna.

Želimo NKU koji će zaštiti nas i naša radnička prava i da se stane na kraj ovoj nepravdi. Zapošljavaju se novi ljudi kojima se u vrlo kratkim razdobljima povećavaju koeficijenti, a posao ne znaju. Kada treba nešto odraditi zove se nas koji smo ovdje trideset godina i znamo posao, ali kada je riječ o radničkim pravima nas se ušutkava. O povećanju dana godišnjeg odmora i regresu možemo samo sanjati.

I članovi Uprave i pojedini šefovi ponašaju se jednako, ne odgovaraju na dopise ili dobijemo po prstima. Na skupu radnika Jadrolinije drže se monolozi i ne možemo doći do riječi. Ne znamo za koga je ova predstava u Jadroliniji, ali nama je dosta, komentirale su radnice i naglasile kako u NKU posebno treba naglasiti da se odnosi na pomorce i radnike na kopnu.

Jedna od tema bio je i povratak dužobalne linije Rijeka - Dubrovnik, te sindikalno druženje radnika. Na Skupštinu je bila pozvana i Uprava Jadrolinije, u nadi da će se konstruktivnim dijalogom pokušati riješiti neki od problema, ali se nitko nije odazvao.

Skupština je jučer održana i na mt «Zadar».

Ogorčenost posade se iščitava što im je pomorski dodatak smanjen s iznosa koji su imali na međunarodnoj liniji, na iznos lokalnih linija, iako remont broda rade da bi i «sutra» mogli održavati međunarodne linije, što iziskuje više obveza i zahtijeva puno više rada.

Rečeno je da se, na mogućem sastanku s Upravom, zahtijeva za sve brodove i posade u brodogradilištu, isti, najveći pomorski dodatak iz razloga otežanih uvjeta rada i života.