11.09.2012 Aktivnosti SPH

ITF je zatražio od panamskih i meksikanskih vlasti objavu rezultata istrage o smrti mlade vježbenice stroja Dayre Wood Pino (22 godine) koja je stradala na panamskom tankeru El Valencia (IMO 7208326, gt 1.990, dwt 3,340, izgrađen 1972. godine, vlasnik i manager Top Agents Ltd iz Paname, zastava Panama).

Naime, obitelj stradale vježbenice obaviještena je o smrti s velikim zakašnjenjem, brodu je dozvoljeno da nastavi putovanje. Incident se dogodio četvrtog kolovoza tijekom plovidbe prilikom popravka rezervne crpke za ispumpavanje kaljuža, a tijelo  je s broda iskrcano tek 29. kolovoza.

- Istraga traje, a pitanja se množe. Imamo razloga da sumnjamo da svjedodžbe pojedinih članova posade treba provjeriti, jer kruže glasine da su kupljene.  Vlasti su opozvale brodske dokumente, a brodar je najavio promjenu zastave. Zbog čega panamske vlasti nisu odmah obavijestile vlasti Meksika? Zašto meksičke vlasti nisu zaustavile brod u čak dvije luke? Odgovori na ta pitanja će vjerojatno razjasniti okolnosti smrti mlade vježbenice - izjavio je Enrique Lozano, ITF inspektor.