10.08.2014 Aktivnosti SPH

43. po redu Kongres Međunarodne federacije transportnih radnika započeo je danas u Nacionalnoj palači kulture u Sofiji, glavnome gradu Bugarske. S čak 1600 delegata i savjetnika iz 379 sindikata, koji su stigli iz čak 116 država iz cijeloga svijeta, ovo je do sada najveći Kongres ITF-a, na kojemu će se izglasati program rada za period od iduće četiri godine, te se biraju članovi Izvršnog odbora, predsjednik ITF-a, podpredsjednik i glavni tajnik.

To je ujedno i prvi papir-free i potpuno digitalni ITF kongres, tako da čak i oni sindikati koji ne mogu prisustvovati, mogu sudjelovati na devet jezika putem interaktivne web stranice www.itfcongress2014.org.

Od globalne krize do globalne pravde – transportni radnici uvzraćaju udarac, moto je i misao vodilja ovoga Kongresa. To je mjesto gdje se sindikati bore protiv postojećeg modela štednje preuzetog od najgorih poslodavaca, te pokazuju kako održiv transportni sektor nudi opciju izlaza i bolju budućnost za sve.

Uvodne pozdrave i riječi za sve sudionike je na današnjoj sjednici otvorenja dao niz bugarskih visokih dužnosnika uz predsjednicu Bugarske transportne federacije, Ekatarine Yordanove. Bugarski premijer Prof. Georgi Bliznashki,  Yordanka Fandakova gradonačelnica Sofije, potom Guy Ryder, direktor Međunarodne organizacije rada (ILO) te predsjednik ITF-a Paddy Crumlin otvorili su ovaj događaj, koji poziva na globalne promjene i pravdu za svih uz parolu: The wealth of the world belongs to us, not to "them"- Bogatstvo planete Zemlje pripada svima nama, a ne "njima". Riječ njima je upućena maloj šačici pojedinaca (80 ljudi drži kontrolu nad čak 3,5 milijardi ljudi) koji nauštrb ostatka svijeta grade svoje bogatstvo, te je pitanje do kada će takva situacija na Zemlji opstati uz svakodnevne kolateralne žrtve na svim razinama.

Predstavnici Sindikata pomoraca Hrvatske sudjelovati će i dati svoj glas na nadolazećem Kongresu u periodu od 10. do 16. kolovoza. Izvještaji s Kongresa će biti dostupni na našoj internetskoj stranici svakodnevno za vrijeme trajanja Kongresa te će uključivati i video uratke (intervjui s čelnicima sindikata i ITF-a, prijenosi radionica i sjednica i razgovori sa sudionicima Kongresa).

 INTV SPH on Vimeo.