23.02.2015 Aktivnosti SPH

Iznenađeni tvrdnjom saborskog zastupnika gospodina Mladena Novaka, da je zamjenik ministra pomorstva Zdenko Antešić izjavio kako je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Pomorskog zakonika s Konačnim prijedlogom zakona, usuglašen sa socijalnim partnerima, Sindikatom pomoraca Hrvatske i Udrugom brodara Mare nostrum, moramo reagirati. Predloženi tekst izmjena i dopuna pomorskog zakonika nije usuglašen sa Sindikatom pomoraca Hrvatske već je odraz isključivo prijedloga resornog ministarstva, koje usput budi rečeno u segmentu socijalne politike prema hrvatskim pomorcima nije napravilo ama baš ništa, pa tako ni u ovim najnovijim izmjenama i dopunama.

Nije uvažen niti jedan prijedlog Sindikata pomoraca Hrvatske pa se nastavljaju negativnosti kako slijedi:

·         Pomorci će i dalje plaćati zdravstveno osiguranje. Do sada su mogli djelomično koristiti se pravima iz zdravstvenog osiguranja, sada niti najmanjim djelom. (Prema Vladi RH moraju oboljeti ili se ozljediti najmanje 8 dana prije nego se iskrcaju s broda). Čista krađa prava na dušu Vlade RH, resornog Ministra (pomorstvo) i njegovih pomoćnika.

·         Pomorci će i dalje plaćati, kako vole tepati u ministarstvima – beneficirani staž, a da od njega nemaju nikakve koristi. Inače se radi o stažu s povećanim trajanjem, koji nije poklon, već je krvavo plaćen s 15 godina ulaganja od kojega pomorac i brodar nemaju koristi, a štetu trpe svi, pa i ova naša “pomorska” država.

·         I dalje će oni koji su najpotrebitiji među nama, biti kažnjeni što su izgubili posao (ne svojom krivicom) ili oboljeli ili imali bolest u kući. To resornog gospodina Ministra i njegove pomoćnike u zločinu prema pomorstvu RH nije nimalo briga. Njima je najvažnije (pomoćnicima) da upišu da izmjene i dopune zakona neće koštati državu dodatnih sredstava – i slažu naravno. Jer svi koji ostaju bez prihoda, imaju pravo na naknadu od države pa to itekako državu košta. 

·         I dalje će vježbenici biti preskupi i neće imati dovoljno mjesta za stjecanje svog prvog zvanja. Nažalost isti pomoćnici i ministri će i dalje prozivati Hrvatsku pomorskom zemljom, iako neće imati nacionalnih pomoraca. Njih je briga samo da država nema “ odatnih davanja”, a to što su mogli postići puno više, a da stvarno nisu uzeli ni centa iz državne blagajne, za to će im trebati “stoljeće” da shvate, ako shvate.(Ugovor o radu zamjeniti ugovorom o stažu – Ministre rada, objasni im!!!???)

·         I dalje će primjenom “interne” matematike pomorcima krasti zarađene dane i upućivati ih na plaćanje poreza iz zarade. Za tu zaradu ni resorni Ministar, a posebno njegovi pomoćnici, ni država nisu “prstom makli” da je omoguće, olakšaju. Pomorci sve moraju sami pronaći i platiti, a resorno se ministarstvo ozbiljno trudi da im maksimalno poveća trošak (obnova svjedodžbi). Zavod za zapošljavanje, Ministra rada i cijela ergela zaposlenih ozbiljno se trudi da izbjegne traženje posla pomorcima, pa izbjegavaju i primjenu važećih propisa u Hrvatskoj.

·         Jedino što su novim promjenama učinili je da su odrekli pravo hrvatskim zapovjednicima da zapovjedaju brodom pod hrvatskom zastavom. Vrlo upitna odredba obzirom na prava koja zapovjednik na brodu pod zastavom RH ima). Imaju i argument za to. Najveći mogući:  tako brzo rade na uništenju hrvatskog pomorstva i hvarskih pomoraca da ni ovih par brodova u hrvatskom registru i pod hravstkom zastavom, neće imati kadrova u Hrvatkoj.

Istine radi, molimo Vas da ispravite vaše netočne izjave, a ovim putem se zahvaljujemo g. Novaku na obavijesti o nastupu predstavnika Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture, koja nam je omogućila da kažemo istinu o načinu na koji to ministarstvo doživljava i cijeni socijalni dijalog.

Prethodno donošenju odluke u Odboru za pomorstvo, promet i infrastrukturu, gospođi Nadi Turina-Đurić poslani su svi dokumente iz kojih je vrlo jasno vidljivo da je Sindikat pomoraca Hrvatske predlagao, podržan od Udruge brodara sasvim nešto drugo od onoga što je u materijalima prezentirano u Saboru.
Također valja napomenuti da smo podržali prijedloge udruge hrvatskih brodara, Mare nostrum,  o čemu smo obavjestili u pisanom obraćanju Minstarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture.
Nažalost u segmentu pomorstva u resornom se ministarstvu gomilaju problemi koji se ne rješavaju i koji na neki način posataju tabu tema. Očigledno je neznanje i nezainteresiranost za probleme preko 20.000 građana Republike Hrvatske i njihovih obitelji. Ponuđena rješenja koje isto ministarstvo (bolje rečeno njegov prvi čovjek) naziva: “…ovo je logično rješenje…”, ostaju dijelom arhive za pisanu komunikaciju, koju njegovi zamjenici proglase socijalnim dijalogom.
Ovo je i žalosno i sramotno.