18.12.2020 Aktivnosti SPH

Teško bolesni zaposlenici Plovputa ostali su bez „bonusa“ od 2500 kuna. Izmjenama Pravilnika o radu Društva uvedena je nova stavka koja diskriminira one koji su na bolovanju dulje od tri mjeseca. Kada znamo s kakvim dijagnozama se bude dugoročno na bolovanju, nije teško zaključiti da je Plovput svojim najpotrebitijim zaposlenicima ukrao Božić.

Još su uvijek svježa sjećanja kako je Ministarstvo financija tretiralo pomorca koji zbog teške bolesti nije ispunio uvjet od 183 dana što je srećom ispravljeno izmjenama Pomorskog zakonika. 

Slična priča odvija se ovog Božića i u Plovputu. Novčana nagrada za radne rezultate u iznosu od 2500 kuna isplaćuje se radnicima koji su u protekloj godini proveli na radu najmanje 70% radnog vremena. Drugim riječima, radnik koji boluje od teške bolesti (npr. karcinoma) i proveo je na liječenju (kemoterapiji) 110 dana u protekloj godini ne može ostvariti pravo na Nagradu.

Radničko vijeće je pokušalo ispraviti tu nepravdu, ali nažalost niti Uprava, niti Nadzorni odbor nisu imali sluha, ni volje baviti se tim problemom.

Naglasimo još jednom, Plovput je društvo s ograničenom odgovornošću u 100% vlasništvu RH,  vlasnika, tj. Skupštinu predstavlja Ministar mora, prometa i infrastrukture. Kolektivni ugovor više nije na snazi, a na posljednju inicijativu oba sindikata koja djeluju u Plovputu (od 23. studenog) Uprava se nije udostojila niti odgovoriti.