27.03.2013 Aktivnosti SPH

Sinoć je nakon 20-ak godina ponovno zasvjietlilo svjetlo na svjetioniku "Pomorac". Doduše, svijetlo je radilo probno samo 30-ak minuta, slijedećih dana nastavit će se testiranje, a konačno aktiviranje svjetla očekuje se 03.travnja.

Svjetionik Pomorac koji je sagrađen 1958 god. u spomen svim poginulim pomorcima pogašen je 1991 god. nakon granatiranja grada Splita od strane jugovojske imenom Split. Svjetionik je izravno pogođen s dva projektila i nakon toga je pogašen.

Mi kao Sindikat pomoraca Hrvatske smo niz godina pokušavali ukazati na potrebu saniranja i obnove svjetionika „Pomorac“. Uz činjenicu da je taj svjetionik spomenik grada Splita, on predstavlja i potencijalnu opasnost za ugrozu života djece i ostalih šetača. Naime, u svjetionik „Pomorac“ ugrađeno je cca 5700 staklenih prizmi (pepeljara), koje prigodom jakog vjetra ispadaju iz svog ležišta i padaju okolo svjetionika, a svaka teži oko 1 kg.
Zahvaljujući razumijevanju Plovputa, napravljena je ograda, stavljeni znaci upozorenja i rasvjeta i tako umanjena opasnost od „pepeljara“. Na sve navedeno i još više ukazivali smo javno, na sastancima u Gradu, Županiji, dopisima, a u pravilu osim obećanja, a češće šutnje nismo uspjeli više, zbog čega smo ovu vijest primili kao konačnu pobjedu nad tromošću državne birokracije. Čestitke Plovputu!