30.11.2018 Aktivnosti SPH

Skupštine radnika Jadrolinije podsjećaju na poznatu Orwellovu knjigu

Nakon ne održavanja skupa u Zadru i održanog skupa u Splitu na kojem nisu bili dobrodošli predstavnici Sindikat pomoraca Hrvatske, jučer je održan skup u Rijeci. Nakon početnog pokušaja tjeranja predstavnice SPH, riječima da je to skup radnika, a ne sindikata, da se ne smije fotografirati skup, niti uzimati bilješke, skup radnika je ipak održan u nazočnosti predstavnika SPH.

Na direktno pitanje zaposlenice Jadrolinije smiju li predstavnici sindikata nazočiti skupu, voditelj skupa, Nediljko Bulić odgovara „Zašto me sad to pitate. Zar me nemate što pametnije za pitati“, dok predsjednica Radničkog vijeća odgovara da predstavnici sindikata smiju nazočiti skupu.

Iako je to bio skup radnika, na jučerašnjem skupu najmanje se moglo čuti radnike. Bio je to skup Bulića koji je svojim monologom i upadanjem u riječ ometao gotovo svako postavljeno pitanje. Valjda u nadi da će zaposlenici odustati od pitanja. Pompozan govor i mahanje Zakonom o radu kao da je Biblija, suvišno je komentirati. Čini se da su skupovi radnika u Jadroliniji mjesto za hvalospjeve Uprave i njihovih postignuća.

Glas radnika bio je tih, ali se ipak čuo. „Kako će Uprava čiji su članovi posvađani upravljati nama? Zaposlenici se nemaju kome obratiti sa svojim problemima. Zašto smo ovdje i tako samo oni govore….“

Predstavnici SPH inzistirali su na očitovanju Uprave o Nacionalnom kolektivnom ugovoru, a Uprava je istaknula da je potrebno čim prije sklopiti novi NKU i da su podbacili u tom dijelu.

Na skupu je bio i zapovjednik broda iz Zadra, koji nije dopustio da zaštitari dođu na brod te se skup radnika u Zadru nije održao, a koji je zbog svog čina izvanredno iskrcan s broda. Pitao je za svoju sudbinu, odnosno kad će dobiti odgovor na mail koji je uputio nadležnima, a odgovor nadređenih je glasio da će dobiti odgovor.

Zaposlenice robnog knjigovodstva iznijele su svoj problem mobinga koji traje od 2016. godine, a nadređeni su komentirali da prvi put čuju za taj problem (iako su zaposlenice i pisanim putem zatražile zaštitu), osim člana Uprave Govorčina koji je rekao da je upoznat s problemom, ali ga neće komentirati iz objektivnih razloga. Ipak, kadrovski direktor Dalibor Čandrlić, je naglasio da će ispitati problem i učiniti što je moguće kako se takve stvari ne bi ponavljale. Spomenuti su i koeficijenti, pa je Bulić rekao da samostalni referenti imaju koeficijent 5, 4 dok su zaposlenici i gospodin Čandrlić rekli da to ne postoji. Ipak, gospodin Bulić je rekao da zna o čemu govori i predložio okladu.

Zanimljivo je da je skup počeo Bulićevim komentiranjem teksta koji je objavljen na stranicama SPH o skupu u Splitu gdje piše da su predstavnici SPH protjerani sa skupa, što Bulić demantira. No, kako nazvati kad vam voditelj skupa, pozivajući se na svoju Bibliju (Zakon o radu) kaže da vam tu nije mjesto.

Napomena: ovo nije zapisnik, već zapažanja osoba koje su nazočile skupu.