27.12.2012 Aktivnosti SPH

Knjiga – monografija SUMRAK KVARNERSKOG BRODARSTVA,  autora kapetana duge plovidbe Igora Stipanovića, (tvrdi uvez, u boji) uskoro će biti tiskana. U knjizi, na 400 stranica, opisano je stvaranje Jugolinije, njen rast i život, i preimenovanjem 1992. u Croatia Line njeno odumiranje.

Cijena knjige će vjerojatno biti oko 250.- kuna ovisno o broju predbilježbi i tiskanih primjeraka. Ukoliko ste zainteresirani za opisanu monografiju, predbilježite se putem E-mail adrese: igor.stipanovic@ri.t-com.hr    ili poštom: Igor Stipanović, Šet. I. G. Kovačića 9, 51000 – Rijeka ili mobitelom na 091-5703493. Svi zainteresirani moraju navesti svoju e-mail adresu ili telefonski broj kako bi mogli biti obaviješteni po završetku tiskanja o preuzimanju svog primjerka.

Knjiga sadrži slike svih 169. brodova (od Tare do Kostrene), njihove karakteristike, generalni plan gdje je bio dostupan, zatim gdje je bio izgrađen, kada je bio kupljen ili dodijeljen i gdje je završio svoj plovidbeni život. Kako su se promjenama vlasnika mijenjala imena, tko je preuzeo zapovjedništvo na novogradnjama, gdje su brodovi bili tijekom Drugog svjetskog rata, koje su havarije pretrpjeli. Tih 169. brodova prikazano je na 700 slika na 290 stranica, dok ostalih 120 stranica sadrži opis stvaranja, život, i odumiranje putem raznih priloga, novinskih isječaka, priloga sabranih iz Vjesnika i Revije Jugolinija, Pomorstva, Jadranske straže, Pomorca, Povijesnog državnog arhiva u Rijeci i vlastite arhive. Priložene su razne tablice i statistički podaci, nekoliko prvih i zadnjih lista kretanja brodova, rukovodilaca  na brodovima, statistika rasta svjetske flote, itd. itd. Zatim su priložene kratke biografije svih generalnih direktora, desetak zapovjednika, nekoliko upravitelja stroja i nekoliko drugih istaknutih ličnosti i nosioca spomenica Domovinskog rata u pomorstvu. Na kraju je priložena i osmrtnica Croatia Line-a – Državna revizija Croatia Line-a koja je bila završena godine 2003., dakle tri godine nakon pljenidbe i prodaje posljednjeg broda.