27.10.2014 Aktivnosti SPH

Prenosimo iz Slobodne Dalmacije: Hoće li pomorci s broda "Ane" koji gotovo godinu dana "čami" na prisilnom vezu u splitskoj Sjevernoj luci, konačno ugledati svoje plaće? Kako doznajemo u Sindikatu pomoraca Hrvatske, za ponedjeljak 3.studenoga, na Trgovačkom sudu u SPlitu zakazano je prvo ročište na tu temu.

- Očekujemo da sud konačno utvrdi činjenično stanje u vezi s plaćama koje vlasnik broda duguje posadama, te da se nakon toga pokrene sudska prodaja "Ane". Riječ je oko 40 pomoraca kojima vlasnik duguje oko 450 tisuća dolara, uključujući i zatezne kamate - kaže nam neven Melvan, voditelj splitskog ureda SPH.

Podsjetimo, brod je zaustavljen krajem siječnja u Sjevernoj luci zbog spora između riječkog brodogradilišta "Viktor Lenac" i kompanije "Fractal Shipping", koja je nominalni vlasnik "Ane". U brodskim skladištima nalazi se građevinsko željezo namijenjeno naručitelju iz Alžira, a u vlasništvu je međunarodne tvrtke "Stanocore".

Znakovito je, upozoravaju sindikalci, da vlasnici tereta vrijednog dva milijuna dolara uopće ne pokazuju interes za ukrcano željezo koje propada u štivama vremešnog broda. Cijela posada napustila je splitske dokove, a na palubi bez struje i vode, ostao je samo Savo Škoro, kormilar i kuhar. 

Iz Lučke kapetanije SPlit upozorili su sud da bi "Ane" ubrzo mogla biti i sigurnosni problem. Brod je trenutačno u plovnom stanju, te za sada ne predstavlja opasnost. Međutim, čim brod dugo stoji na vezu, napušten od posade, ali i bez goriva i napajanja električnom energijom, doslovno se svašta može dogoditi. Trgovački sud dobiva redovna izvješća o stanju broda, dok nam u Kapetaniji kažu da su sve daljnje aktivnosti izvan njihove nadležnosti, jer ne mogu ulaziti u vlasničke odnose i prijepore.

Brod "Ane", dug 99,2 metra i širok 19,5 metara, izgrađen je 1986. u riječkom "3.maju" pod imenom "Srakane" za "lošinjsku plovidbu", u čijoj je floti plovio sve do prodaje u veljači 2010. godine. Tada je brod, nosivosti 5896 tona, preuzela kompanija "Fractal Shipping" i višemanje stabilno njime upravljala sve do početka ove godine, kada je "Ane" prislino privezana u Sjevernoj luci u sklopu slučaja kojem se zasad ne vidi kraj. 

Denis Krnić za Slobodnu Dalmaciju, 27.10.2014