03.03.2014 Aktivnosti SPH

Okupljeni na brodu u roterdamskoj luci danas i sutra raspravljaju o statusu časnika danas na svjetskom pomorskom tržištu. Riječ je o ITF Officers Forumu koji se ove godine održava na brodu SS Rotterdam i ponovno daje inicijative Tajništvu ITF-a u Londonu vezano uz pozicije časnika, pa tako i hrvatskih, Sindikat pomoraca Hrvatske predstavlja Predrag Brazzoduro i član Sekcije mladih Stefan Šućurović. Naravno primarna tema jest povećanje plaća časnika kroz ITF ugovore i pregovore s brodarima i brodarskim udrugama.

Cilj ovog susreta jest usuglašavanje mišljenja, donošenje odluka i slanje jasne vizije tajništvu ITF-a koje pritom mora iste provoditi u djelo.

Rad IMO-a (Međunarodne pomorske organizacije) i ILO-a (Međunarodna organizacija rada), Konvencija o radu pomoraca 2006, kampanja protiv umora, kriminalizacija pomoraca i smrtni slučajevi na brodu, pregovori s IBF-om o kojima smo nedavno pisali, tzv. TCC benchmark i Fairtrade  su bile samo jedne od tema na današnjem raporedu, a sutra nas očekuju pripreme amandmana za nadolazeći Kongres ITf-a u Sofiji u kolovozu 2014, ali i rasprava vezana uz status nižih članova posade te situacije na brodovima za kružna putovanja, koju će popratiti ITf inspektor iz Dubrovnika, Romano Perić.

 

Detaljni izvještaj i fotografije ćemo objaviti po završetku foruma, kao i zapisnik od strane Tajništva ITF-a.