20.03.2018 Aktivnosti SPH

Predstavnici SPH i NSPPBH sastali su se danas s predstavnicima Uprave Društva Jadrolinija i razgovarali o povećanju plaća pomoraca i ostalih zaposlenika u društvu Jadrolinija.

Uprava je predložila „Sporazum o načelima tijekom pregovaranja i usvajanja nacionalnog kolektivnog ugovora za pomorce u nacionalnoj obalnoj linijskoj plovidbi“ koji predlaže povećanje plaća pomorcima i zaposlenicima na kopnu Jadrolinije u iznosu od 5 %, ali istovremeno i postavlja uvjet da u pregovorima za Novi nacionalni kolektivni ugovor plaće ne budu tema.

SPH se slaže s povećanjem plaća od 5 %. Ali smatramo da Sporazum ne smije i ne može ograničiti tijek kolektivnog pregovaranja. NKU je značajan za sve brodare koji imaju linije koncesionirane u obalnom linijskom prometu.

Sporno je i to što Jadrolinija nije navela kako će primjenjivati Zakon o minimalnim plaćama RH na plaće pomoraca. Naime, Zakon se mora primjenjivati na način da najniže rangirani pomorac u svojstvu mornara mora primiti zakonom propisanu minimalnu plaću koja iznosi 3. 439,80 kuna, bez dodataka (npr. prekovremeni rad, rad nedjeljom, rad blagdanom,..).

S obzirom na to da smo dogovorili testiranje novog načina obračuna plaća za pomorce SPH je tražio da nam se simulira prezentacija istog na nekoliko linija što dosad nije učinjeno usprkos obećanju Uprave Jadrolinije.

Dogovoren je nastavak razgovora na ovu temu 27. ožujka 2018., a ako se ispune svi uvjeti i potpisivanje spomenutog sporazuma.