21.12.2017 Aktivnosti SPH

Foto : Novi list

Na inicijativu Sekcije mladih Sindikata pomoraca Hrvatske, SPH pokreće novi projekt - stipendiranje studenata pomorskih fakulteta. Od iduće akademske godine Sindikat pomoraca Hrvatske stipendirat će dva studenta pomorskih fakulteta,  s iznosom od 1.000 kuna mjesečno, odnosno deset tisuća kuna godišnje. Natječaj za stipendije bit će raspisan u kolovozu 2018. godine, a kao kriterij uzimat će se akademski uspjeh i socijalni status, dok će kriterij za nastavak jednom dobivene stipendije biti prosjek ocjena od 3,5.

Sindikat pomoraca Hrvatske održao je tradicionalno predblagdansko druženje s novinarima koje je bilo prilika i za podsjetiti se na glavne teme kojima smo se bavili ove godine., a to su izmjene Pomorskog zakonika i kriminalizacija pomoraca.

Izmjene Pomorskog zakonika - Sindikat pomoraca Hrvatske, Hrvatska udruga brodara u međunarodnoj plovidbi Mare Nostrum i Udruga hrvatskih posrednika pri zapošljavanju pomoraca CROSMA uputili su  prema Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture zajednički prijedlog da je nužno uvesti sljedeće izuzetke u načinu izračuna dana provedenih u plovidbi: 

- Smrt pomorca. Po dosadašnjem tumačenju, u slučaju smrti pomorca obitelj je dužna platiti porez na njegovu zaradu u tekućoj godini, ako pokojnik nije proveo u plovidbi 183 dana.

- Umirovljenje pomorca. Po dosadašnjem tumačenju pomorac koji ode u mirovinu, a da nije u toj godini proveo u plovidbi 183 dana, mora platiti porez.

- Raskid ugovora o radu iz poslovno uvjetovanih razloga i napuštanje pomorca. Po dosadašnjem tumačenju je pomorac kojemu je raskinut ugovor  ili ako je brod bio napušten  od strane vlasnika, a koji iz tog razloga nije mogao ispuniti uvjet od 183 dana, plaćao porez.

- Bolest ili ozljeda bez obzira na to je li nastala tijekom plovidbe ili boravka kod kuće. Po dosadašnjem tumačenju samo se bolest ili ozljeda na brodu priznaje kao bolovanje i ubrojava u 183 dana.

- Stručna izobrazba (RH ili inozemstvo). Po dosadašnjem tumačenju priznaju se samo dani na izobrazbi u inozemstvu.

- Pomorski dodatak. Traži se povećanje pomorskog dodatka u Pravilniku o porezu na dohodak.

Također, na prijedlog Sindikata pomoraca Hrvatske konačno je otvorena i rasprava o pomoračkoj mirovini, budući je iz cijelog niza razloga smatramo neadekvatnom te je prema podacima HZMO-a u posljednjih 5 godina tek oko 100 pomoraca ostvarilo pravo na pomoračku mirovinu. Sindikat pomoraca Hrvatske traži ukidanje dobne granice od 60 godina života za ostvarivanje prava na mirovinu za pomorce, mirovinski dodatak od 27% na mirovinu, te da se staž osiguranja koji se odnosi za vrijeme provedeno u plovidbi računa za umanjenje dobne granice prilikom ostvarivanja prava na punu starosnu mirovinu.   

Kriminalizacija pomoraca – Predstavnici Sindikata u siječnju će posjetiti naše pomorce u zatvoru u Cadizu, Ernesta Pekara i Nikolu Tolju. Pomorci su već šest mjeseci u pritvoru zbog sumnje na krijumčarenje cigareta. Cilj posjete je omogućiti im da se brane sa slobode

U ovoj godini imali smo nekoliko slučajeva kriminalizacije pomoraca. Kapetan Duško Jelača i prvi časnik Vanja Maričić bili su tri mjeseca u pritvoru u Angoli zbog sumnje na krijumčarenje goriva. Na sreću njih dvojica su se sretno vratila kućama. Slučaj Ernesta Pekara i Nikole Tolje, kao što smo već rekli, još uvijek traje, a  još je otvoren i slučaj pomorca Ivana Furčića koji je već dvije godine u zatvoru u Libiji.  Kriminalizacija pomoraca je međunarodni problem, a cilj je svim pomorcima omogućiti jednaki tretman prilikom provođenja istrage ili lišavanja slobode kod sumnje u počinjenje kaznenih djela.