29.03.2019 Aktivnosti SPH

Tisuće radnika i sindikalista sudjelovalo je u prosvjedu Fair Transport Europe koji je 27. ožujka 2019. održan u Briselu. Okupljeni radnici upozorili su na sve veći problem socijalnog dampinga koji pogađa Europu, a sve s ciljem da ih vladajući čuju i zaustave daljnje snižavanje cijene rada. Želimo sigurne radne uvjete i dostojanstven rad poruka je koju su sindikalisti u organizaciji Europske federacije transportnih radnika (ETF) prenijeli prosvjedom. I Sindikat pomorca Hrvatske se odazvao pozivu ETF-a za borbu protiv socijalnog dampinga u Briselu.

Borba protiv socijalnog dampinga stalna je aktivnost Sindikata pomoraca Hrvatske. Tako se i nedavne izmjene i dopune Pomorskog zakonika na kojima je SPH inzistirao odnose na osiguravanje socijalnih standarda pomoraca.

Isto tako, Nacionalni kolektivni ugovor za hrvatske pomorce u međunarodnoj plovidbi osigurava minimalne standarde koje poslodavci moraju poštivati i time štiti pomorce.  

Ne postojanje nacionalnog kolektivnog ugovora za nacionalnu plovidbu gorući je problem na čijem rješavanju SPH inzistira kako bi točno propisanim minimalnim uvjetima rada zaštitio pomorce. Samo kolektivnim ugovorom odnosno točno utvrđenim propisima možemo se boriti protiv socijalnog dampinga.