24.03.2020 Aktivnosti SPH

Sindikat pomoraca Hrvatske urgirao je kod nadležnih da se brodu LNG „Lusail“ dopusti da prema planu putovanja obave opskrbu hranom i da se obavi smjena hrvatskih pomoraca u šoltanskom akvatoriju. Zapovjedništvo broda kontaktiralo je SPH kako bi zbog novonastale situacije COVID – 19 na vrijeme osigurali da će im biti omogućeno obaviti smjenu i nabaviti prijeko potrebne namirnice. Riječ je o brodu koji trenutno plovi iz Qatara (napustili luku 17. ožujka) prema Adriatic LNG terminalu Porto Levante u blizini Chioggie u Italiji. Prema planu putovanja "Lusail" bi trebao obaviti opskrbu hranom i higijenskim potrepštinama 29. ožujka jugozapadno od otoka Šolte. To je ujedno i posljednja mogućnost da se smjena hrvatskih pomoraca obavi na siguran način, inače bi morali nastaviti put prema Italiji čime bi se izložili većoj opasnosti zaraze korona virusom.

„Dolazimo iz još uvijek nisko rizičnih zemalja, svi smo na brodu dobrog zdravstvenog stanja, bez simptoma gripe, prehlade ili bilo koje druge bolesti. Po iskrcaju smo spremni na samoizolaciju ili karantenu te provedbu svih mjera koje vlast Republike Hrvatske bude tražila od nas vezano za Corona virus epidemiju. Naš zahtjev je da se, poštujući sve mjere donesene od Glavnog stožera CZ u RH, omogući plutanje broda u Šoltanskom akvatoriju (2-3 sata), dok se obavi smjena časnika i opskrba dostavnim plovilom, stoji u mailu upućenom SPH.

„Obzirom da je riječ o povratku hrvatskih državljana vjerujemo da ne postoje prepreke da se smjena obavi na spomenutoj poziciji u interesu pomoraca i njihovih obitelji“, navedeno je u pismu upućenom nadležnima od strane SPH. Prema postojećim informacijama čini se da su svi suglasni da se posadi mora omogućiti nabava hrane, ali i smjena naših pomoraca.