11.03.2014 Aktivnosti SPH

Jučer je u Plovputu održan Skup radnika. Predsjednica Radničkog vijeća, Sanja Podrug podnijela je izvješće o radu, posljednje u ovom sazivu, obzirom da će se krajem travnja održati izbori za novi saziv Radničkog vijeća.

Direktor Društva, Darko Meštrović je detaljno upoznao radnike sa stanjem u Društvu, planovima poslovanja u slijedećoj godini, nabavci novog broda, uređenju zgrade i vraćanju svjetioničarske službe na PS Glavat i ostalim kapitalnim investicijama u koje Plovput ulaže vlastita sredstva i u postupku je privlačenja fondova EU (modernizacija sustava za daljinski nadzor svjetionika, novi antenski sustav za emitiranje  NAVTEX emisija te održavanje i izgradnju novih objekata pomorske signalizacije).
Financijsko stanje Društva je pozitivno,  te iako RH više ne participira u investicijama to se neće odraziti na sigurnost plovidbe u hrvatskom dijelu Jadranskog mora.
Kadrovska politika Društva je daljnje smanjenje broja radnika, ali isključivo dogovorno i prirodnim odlivom. Naglašeno je da će se težiti smanjenju broja administrativnog osoblja dok se na radnim mjestima u temeljnim djelatnostima (svjetioničari, pomorci, radnici na održavanju i operatori pomorskih komunikacija) broj radnika može i povečati.

Predstavnica sindikata "Plovput" koji je udružen u HUS je postavila pitanje izmjene sistematizacije radnih mjesta i korigiranja opisa istih.

Predstavnik SPH je zatražio usklađenje radničkih plaća koje nisu rasle 6 godina, dok su se "menađerski ugovori" usklađivali i rasli svaku godinu. Još jednom je naglašeno da ne smiju postojati dvostruki kriteriji u izračunu plaća. Također je pozvao Upravu da uskladi hranarine pomoraca s porastom cijena jer se ista nije mijenjala već 5 godina.

Direktor je najavio da će  prijedlozi sindikata vrlo skoro biti na Nadzom odboru Društva.

Predstavnici oba sindikata koja djeluju u Plovputu su pozvali na fair play u predizbornom periodu, i istaknuli jedinstvo sindikata kao preduvjet za kvalitetnu zaštitu svih radnika.

Kao zaključak možemo navesti da je Plovput danas stabilno i ugledno Društvo, a sve probleme i dubioze možemo rješavati u dialogu između poslodavca i sindikata koji radi u suradnji s Radničkim vijećem.