07.12.2018 Aktivnosti SPH

Blagdan Svetog Nikole zaštitnika pomoraca, Sindikat pomoraca Hrvatske obilježio je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća u Rijeci, Šibeniku, Zadru, Splitu i Dubrovniku. Bila je to prilika za prisjetiti se svih pomoraca koji nisu više s nama.

U Rijeci su u ime Sindikata pomoraca Hrvatske, Dragomir Mucić, Marijana Baćac i Veljko Reljac zapalili svijeću u holu Jadrolinije, predsjednik Uprave Jadrolinije David Sopta položio je vijenac, dok je misu održao don Luka. Počast pomorcima nestalim i stradalim u Domovinskom ratu iskazalo je pedesetak radnika.

Sindikat pomoraca Hrvatske organizirao je obilježavanje blagdana Svetog Nikole u Šibeniku. Brodovi Lučke kapetanije i šibenske pomorske policije isplovili su prema Krapnju, gdje su predstavnici Sindikata i pomorske policije u more položili vijence prisjetivši se svojih poginulih i nestalih kolega i nedavno preminulog Gordana Barake, predsjednika Udruge pomorskih kapetana i časnika Šibenik. Vijenac je blagoslovio župnik katedrale sv. Jakova, don Krešimir Mateša, koji je predvodio molitvu za sve pomorce i ljude od mora. U obilježavanju blagdana zaštitnika pomoraca sudjelovali su, uz predstavnike Šibensko-kninske županije, predstavnici Policije, Lučke uprave, Lučke uprave Šibensko-kninske županije, Hrvatske gospodarske komore Županijske komore Šibenik i predstavnici Udruge pomorskih kapetana i časnika Šibenik.

Vijence su u zadarskom kanalu položili državna tajnica za more, Maja Markovčić Kostelac, župan Zadarske županije Božidar Longin i lučki kapetan Alen Rukavina. Polaganju su prisustvovali i predstavnici Sindikata pomoraca Hrvatske. Također, nakon službenog obilježavanja sv. Nikole, članovi i predstavnici SPH položili su vijenac na spomenik pomorcu u Zadru.

Predstavnici Sindikata pomoraca Hrvatske i Grada Splita tradicionalno su na Katalinića brigu, povodom blagdana Svetog Nikole, položili vijence u čast i sjećanje svim poginulim i nestalim pomorcima.

Blagdan Sv. Nikole zaštitnika pomoraca tradicionalno je obilježen i u Pločama. Na more se otisnula povorka brodova, u kojoj su sudjelovali Plovput, Brodospas, Pomorski servis, Pomorska policija i Lučka Kapetanija te civilni brod.

Nakon održane propovijedi i molitve lokalnog svećenika u akvatoriju luke Ploče predstavnici grada i SPH položili su vijence u sjećanje na poginule i nestale  pomorce širom svijeta.