01.10.2014 Aktivnosti SPH

Desetmetarski servisni „gumenjak“ Sea Helpa plovio je iz jedne uvale kod Stare Baške prema 5 milja udaljenom Puntu brzinom od 48 čvorova, od koje je zastajao dah i gledateljima sa obale, a kamoli ne onima koji su se nalazili na toj „raketi“, koja je doslovce lebdjela površinom mora! Posada tog plovila Marin Žic (33) i Ivan Mrljak (33) u tim su trenucima vodili borbu s vremenom kako bi spasili život Slovencu Alojzu Mahkovicu iz Litije (65), koji je prethodno u besvjesnom stanju izvučen iz mora, pluća punih vode.

Na „gumenjku“ je bio i tročlani medicinski tim pristigao iz Krka, predvođen dr. Alemkom Žic, koja je unesrećenom pružila ključnu medicinsku pomoć. Na rivi u Puntu već je čekalo vozilo hitne medicinske pomoći, kojim je slovenski Puntar Alojz prevezen u KBC na Sušaku, gdje se uspješno oporavio u narednih nekoliko dana!  
Ova drama odigrala se 18. srpnja ove godine, oko 15 sati, a svi  njeni glavni akteri ponovno su se okupili u Puntu 14. rujna, na snimanju televizijske emisije o troje kandidata za ovogodišnju Plavu vrpcu Vjesnika, Sea Helpovcima Marinu Žicu i Ivanu Mrljku, te dr. Alemki Žic, iz Zavoda za hitnu medicinsku pomoć PGŽ-a, ispostava Krk. Za ovo priznanje koje slavi slavi, između ostalog, požrtvovnost i stručnost predložio ih je sam Alojz Mahovic, naglasivši da se je zahvaljujući  pomenutom „trojcu“ tog 18. srpnja  “ponovo rodio“. Snimanju nije nazočio Ivan Mrljak, koji je tog dana ranom zorom kao iskusni GSS-ovac poslan na karlovačko područje gdje je do noći spašavao ljude iz poplavljenih kuća.
Zapovjednik Sea Helpovog servisnog plovila Marin Žic je za Intenetsku televiziju  “priznao“ da je u nastojanju da spasi nesretnog Alojza po prvi puta dao gas do daske, a pritom je  „guma“ sa dva 300-konjska Suzukija pojurila brzinom od pomenutih 48 čvorova! Dovoljno brzo, da uz pravovremenu medicinsku pomoć dr. Alemke Žic budu brži od smrti!
„ Sa svojom brodicom smo smo se usidrili u jednoj uvali kod Stare Baške; Alojz je plivao i ronio, a ja , kćerka i troje unučadi smo ležali na palubi. U jednom trenutku djeci se učinilo čudnim što deda 'tako dugo roni', a on je ustvari u besvjesnom stanju plutao u moru licem uronjenim u vodu. Ja i kćerka smo skočile u more, te ga onesviještenog dovukle do skale na krmi plovila, a ubrzo su u pomoć pritekli i neki ljudi sa obližnje plaže. Podigli smo ga na brodicu, a dok sam grozničavo razmišljala koga i kako pozvati u pomoć, sjetila sam se Sea Helpa. U trenu su reagiral na moj pozivi, ali su sačekali i doktoricu koja je došla iz Krka, te su odmah isplovili prema nama. Sreća što je sa njima bila doktorica Žic, jer moj muž se je nagutao vode,“ ispričala je Alojzova supruga Jana.
Nakon što su Alojza prevezli do Punta, a dr.Žic sa njim žurno krenula put  Sušaka, Sea Helpovci su se vratili po Alojzove šokirane i zabrinute članove obitelji koji su ostali na usidrenoj brodici, te ih zajedno sa plovilom vratili u Punat.

Na slici s lijeva na desno: spasitelji Marin Žic i dr. Alemka Žic sa spašenim Alojz Mahkovicem, koji će od sada 18. srpnja slaviti kao svoj drugi rođendan.