11.06.2018 Aktivnosti SPH

Godišnji sastanak Odbora istočne i središnje Europe te Norveške (32. SCOCEEN meeting) održan je 6. lipnja 2018. u Splitu. Cilj je bio razmijeniti iskustva sindikata pomoraca iz središnje i istočne Europe s Norveškom udrugom brodovlasnika.

Za većinu pomoraca u središnjoj i istočnoj Europi, Norveška udruga brodovlasnika jedan je od najvećih inozemnih poslodavaca (oko 2.200 radnih mjesta).

Udruga uključuje tvrtke s ukupno 1700 brodova koji plove pod zastavom međunarodnog norveškog registra, kao i različitim zastavama pogodnosti. Kolektivni ugovori u potpunosti su u skladu s međunarodnim ugovorima, a često i premašuju vrijednosti koje propisuje Međunarodna federacija transportnih radnika (ITF).

Ugovori s Udrugom norveških brodovlasnika u središnjoj i istočnoj Europi vrlo su slični, ali, u skladu sa zahtjevima tržišta, postoje razlike u uvjetima i plaćama pomoraca.

Također, tijekom sastanka, za svaku zemlju zakazani su datumi za pregovore za ponovno uspostavljanje norveških kolektivnih ugovora za 2019. - 2020.

Sastanku su prisustvovali sindikati iz Rusije, Litve, Estonije, Latvije, Poljske,  Rumunjske, Ukrajine, Norveške te Hrvatske.