29.08.2012 Aktivnosti SPH

Nakon usaglašavanja vizije budućeg Pomorskog Zakonika s predstavnikom Udruge brodara Mare nostrum Perom Kragićem, jučer je u Zagrebu održan nastavak sastanka stručnog povjerenstva u Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture. U ponedjeljak smo posjetili g. Kragića u zgradi Tankerske plovidbe gdje su nakon višesatnog dogovora pripremljene smjernice ZAJEDNIČKOG PRIJEDLOGA izmjena i dopuna Pomorskog zakonika, kojima će se nastojati riješiti tekući problemi tumačenja sadašnjih odredbi. Što to za pomorce znači?

 

 

U suradnji s udrugom brodara predlažemo sljedeće:

  • da pomorci na prihode ostvarene na brodovima u međunarodnoj plovidbi ne plaćaju porez.
  • da se pomorski dodatak odredi u visini od ½ osobnog odbitka za pomorce na brodovima u međunarodnoj plovidbi odnosno ¼ osobnog odbitka za brodove u nacionalnoj plovidbi za svaki dan proveden na brodu
  • da pomorci imaju pravo tražiti priznanje ugovora o radu na neodređeno vrijeme.
  • da pomorci mogu zadržati status zaposlenog pomorca i za vrijeme trajanja bolovanja započetog na brodu ili na putu.
  • da pomorci imaju pravo zahtjeva za umirovljenje neovisno o poslu kojega u trenutku ostvarenja 60 godina života i 15 godina staža na brodu imaju.
  • da pomorcima izračun mirovine uključuje sve elemente koje imaju građani RH kada odlaze u starosnu mirovinu.
  • da umirovljenje po osnovu uvjeta propisanih u Pomorskom zakoniku bude u potpunosti izjednačeno sa starosnom mirovinom iz Općeg zakona o mirovisnkom osiguranju.

 

Ostala traženja odnose se na odgodu obveze primjene tax tonnage pravila i na tehnička pitanja. SPH u suradnji s Mare Nostrumom mora do kraja tjedna pripremiti pisani materijal koji predstavlja gore navedene prijedloge izmjena te isti dostaviti u MPPI.