28.02.2013 Aktivnosti SPH

Danas su predstavnici SPH (P. Brazzoduro i M. Miočić) održali sastanak s predstavnicima uprave Tankerske plovidbe d.d. (L. Milin, I. Čičmir, J. Jurin i G. Milin) kako bi se informirali o stanju u kojem se nalazi zadarski brodar i dogovore rješavanje problema dijela pomoraca koji su dosad bili zaposleni na neodređeno vrijeme.

Zajednički je zaključeno da je  kriza na svjetskom tržištu ne jenjava, a da državna administracija ne čini ništa da bi na bilo koji način pomogla hrvatskim brodarima. Stoga je  uprava Tankerske plovidbe odlučila da poduzme značajne mjere štednje (prepustili su vlasništvo Zadarskog lista zaposlenicima, najavljuju prodaju dva broda te su odlučili da od sutra smanje plaće zaposlenicima na kopnu za pet posto).

Istaknuto je da se plaće pomoraca neće dirati, ali je odlučeno da se svim pomorcima nadoknadi samo polovina obveznih doprinosa nakon iskrcaja.

Pomorcima koji su zaposleni na neodređeno vrijeme Tankerska plovidba je ponudila prelazak na zaposlenje na neodređeno vrijeme (ugovori) ili prekid radnog odnosa poslovno uvjetovanim otkazom uz isplatu otpremnine. Još uvijek se ne znaju odgovori, jer danas istječe rok za izjašnjavanje. Dogovoreno je da uprava Tankerske plovidbe odmah obavijesti SPH o rezultatima izjašnjavanja.

Predstavnici SPH su predložili da se pomorcima nižih zvanja kojima bi otpremnina bila manja od 6.400 kuna (do tog iznosa je otpremnina neoporeziva) podigne na tu razinu s obzirom da se radi o pomorcima koji su zaposleni u zadarskom brodaru između 15 i 20 godina. Uprava će se o prijedlogu izjasniti kada bude imala točne podatke o broju pomoraca koji su se odlučili za otkaz s otpremninom, koliko ima pomoraca s manjom otpremninom odnosno kada se vidi koliko bi to financijsko opetretilo tvrtku.