19.03.2015 Aktivnosti SPH

Jučer smo posjetili našeg ITF Inspektora Romana Perića te mu se pridružili u rutinskoj inspekciji dvaju brodova koji su se zatekli u luci Ploče. Oba broda su vila zastavu pogodnosti (Flag of Convenience), što i jest primarni kriterij pri odabiru broda koji treba biti pregledan.

Prvi brod koji je pregledan MV ˝Sea Sprinter˝ (IMO 9364019, Malta) ukrcavao je scrap za turske luke. Vrlo rano se moglo vidjeti da su životni uvijeti na brodu zadovoljavajući, dovoljne količine hrane i uredni prostori u nadgrađu. Pregledana je dokumentacija, koja je također bila uredna i u skladu s pomorskim standardima. 

Na drugom brodu imena MV ˝Frienship S" (IMO 9011973, St. V&G) prilikom pregleda dokumentacije, očekivali smo vidjeti ITF-ov kolektivni ugovor radnog naziva Standard Agreement koji je potpisan kao rezultat industrijske akcije (bojkot utovara) koja je pokrenuta od strane finskih kolega. Zapovjednik nije želio ili zaista nije mogao pronaći spomenuti ugovor, ali je iz individualnih ugovora o radu posade bilo jasno da se taj ugovor ne poštuje. Sada slijedi prikupljanje originala da bi se utvrdila razlika plaće za svu posadu, pismo upozorenja brodaru, a možda i nove industrijske akcije.