03.03.2017 Aktivnosti SPH

Konferencija za novinare na temu Stanje u Jadroliniji s posebnim osvrtom na predstojeće, nezakonite, izbore za radničko vijeće u Jadroliniji Rijeka održana je u  Središnjem uredu Sindikata pomoraca Hrvatske u Rijeci.

Novinarima su se obratili glavni tajnik SPH kapetan Predrag Brazzoduro, koordinator povjereništva SPH, podružnice Jadrolinija kapetan Dragomir Mucić, te pravnica u SPH Dorotea Zec.

Izbori za Radničko vijeće u Jadroliniji se spremaju u nedemokratskom i privilegiranom ozračju. Aktualno Radničko vijeće je prekršilo Zakon o radu  tako što je u Izborni odbor  „imenovalo“ dodatne članove (iako za to  Radničko vijeće u odlasku nema nikakav zakonski mandat), a kako bi onemogućili glasovanje SVIM zaposlenicima Jadrolinije po principu „dvostrukih omotnica“ ili elektronskim glasovanjem, za što se zalažu Sindikat pomoraca Hrvatske i lista „Glas struke“, a sukladno Pravilniku o postupku izbora Radničkog vijeća(čl.7, st.6).

- Tvrdim da se tu radi o jednoj sprezi  između ljudi u Radničkom vijeću s rukovodstvom Jadrolinije jer pomažu u odgađanju kolektivnog pregovaranja i donošenja kolektivnog ugovora koji već dugo vremena stoji na čekanju i na koji se ne odazivaju u Upravi Jadrolinije, rekao je glavni tajnik SPH kapetan Predrag Brazzoduro.

Koordinator povjereništva SPH – podružnice Jadrolinija kapetan Dragomir Mucić istaknuo je da Sindikat pomoraca Hrvatske traži da se omogući svim djelatnicima, svim pomorcima u Društvu Jadrolinija da iskoriste svoje pravo i da mogu glasovati.

Unatoč upućenim prigovorima, i očitovanju Ministarstva rada i mirovinskog sustava po ovom pitanju koje kaže da:

 «Radničko vijeće kojemu mandat ističe, ima Zakonom propisanu dužnost i ovlast donijeti odluku o imenovanju izbornog odbora, ali ne i predlagati članove i zamjenike članova izbornog odbora.»

Radničko vijeće i dalje nastavlja postupati suprotno obvezujućim propisima te postupa na štetu svih radnika Jadrolinije Rijeka i samog poslodavca.

 

Sindikat pomoraca Hrvatske i lista „Glas struke“ traže dvije stvari:

- Izborni odbor sukladno Pravilniku (čl.3, st.2 i 3) - svaki sindikat ili lista predlažu člana u Izborni odbor koji između sebe biraju predsjednika (čl.5, st. 5)

- Predlažemo takvom Izbornom odboru da omogući svim pomorcima i radnicima da konzumiraju svoje pravo glasa.

Tako provedene izbore prihvaćamo bez obzira na konačan rezultat.

Ako se nastave pripreme izbora protivno Zakonu i sa „šetajućim“ kutijama nad kojima ne postoji kontrola svih članova Izbornog odbora (što je višegodišnja praksa) onda SPH i lista „Glas struke“ nemaju izbora te:

- Neće sudjelovati u nezakonitim izborima i predložiti svoje liste

- Tužbom će zatražiti zaštitu prava pomoraca i radnika Jadrolinije na demokratske i zakonite Izbore za Radničko vijeće.

Naime, pomorci i radnici Jadrolinije nisu zaštićeni Kolektivnim ugovorom, socijalni dijalog ne postoji, Ugovori na određeno vrijeme se rastežu desetljećima, kadrovira se isključivo po principu nepotizma i preporuka uskog kruga privilegiranih. I sve to u vrijeme kada je Jadrolinija, nakon otvaranja tržišta, pred najvećim izazovom u svojoj povijesti.