20.12.2012 Aktivnosti SPH

Obzirom da je momčadski dobitnik Plave vrpce Vjesnika za 2012. godinu posada tankera New York Star, u Rijeku je na dodjelu stigla delegacija kompanije CST G.m.b.H. radi primanja iste nagrade. Tanker New York Star je pod zapovjedništvom Capt. Antonia Eterovida sudjelovao zajedno sa posadom tankera Dugi otok u spašavanju preko stotinu somalijskih izbjeglica ispred obala Libije. Dolazak predstavnika CST G.m.b.H. u Hrvatsku iskorišten je za radni sastanak u sjedištu SPH na kojem su sudjelovali:
Ms. Nikoleta Grindaki – PPA/Crew Manager
Peter Fallei – Superintendent Engineer
Capt. Antonio Eterović – zapovjednik na brodovima CST G.m.b.H.
Vladimir Svalina – Pomoćnik Glavnog tajnika SPH

Brodarska kompanija CST G.m.b.H. sa sjedištem u Hamburgu/Germany je osnovana 1964. godine i upravlja sa 40 brodova (LNG/LPG Tanker, Panamax Tanker, Chemical/Product Tanker & Bulk Carriers) različitih veličina sa ukupnim kapacitetom preko 1,3 mil tdw što je čini jednom od največih njemačkih tankerskih kompanija. Zbog ubrzanog arsta kompanija je osnovala svoje podružnice u Limassolu /Cyprus i Singapore.

Kompanija je ved dugi niz godina prisutna na hrvatskom tržištu i to u segmentu Crew Managementa. Ona u ovom trenutku zapošljava oko 100 hrvatskih časnika palube i stroja. Prije svjetske ekonomske krize CST G.m.b.H. kompanija je zapošljavala i hrvatsku nižu posadu koja je zamjenjena jeftinijom Filipinskom posadom.
CST G.m.b.H. je zapošljavao hrvatske pomorce preko posrednika Globtik Express Agency d.o.o. iz Splita s kojom je pred par godina prekinuita suradnja. Kompanija najvećim dijelom direktno zapošljava hrvatske pomorce i vodi politiku odabira, treninga i unapređenja pomoraca. 

CST G.m.b.H. je u cijelosti zadovoljan sa kvalitetom hrvatskih pomoraca i njihovim odnosom prema radu i kompaniji te i nadalje ima namjeru zapošljavati hrvatske časnike od koji su neki na permanent ugovoru, a većina na jednokratnom vremenskom ugovoru o radu.

Predstavnicima CST G.m.b.H. su prezentirane aktivnosti SPH obzirom na skoro stupanje na snagu MLC konvencije i ulazak Hrvatske u članstvo EU (2013). Predloženo je da se otvori dijalog sa kompanijom s ciljem zaključivanja IBF kolektivnog ugovora za hrvatske pomorce.

Također je pokrenuta inicijativa za zapošljavanjem mladih vježbenika, bududih časnika, palube i stroja. Odgovor kompanije je bio pozitivan te je dogovoreno da se nakon novogodišnjih blagdana ide u realizaciju iste inicijative.