20.10.2018 Aktivnosti SPH

Ovo je prosvjed ne protiv Hrvatske, već za Hrvatsku, zaključili su prosvjednici!

Europski trg u Zagrebu je bio premali za sve one koji su željeli Vladi RH i Hrvatskome saboru poručiti kako žele doživjeti i živjeti mirovinu, a među njima su bili i predstavnici Sindikata pomoraca Hrvatske. 

Zahtjevi okupljenih bili su jasni i glasni: tražimo vraćanje dobi za starosnu mirovinu na 65 godina života, protivimo se povećanju penalizacije prijevremenih mirovina, protivimo se smanjenju izdvajanja za 1. stup zbog povećanja za 2. stup, tražimo izdvajanje tzv. povlaštenih mirovina u zaseban stup i njihovo usklađivanje s općim pravilima za umirovljenje, tražimo ostajanje odredbi prema kojima su 60 godina života i 41 godina staža dovoljni za ostvarivanje starosne mirovine bez penalizacije.

Razmišljanja i stavove su vrlo slikovito izrazili i na svojim transparentima: Penalizacija_krađa radničkih mirovina!, Danas branimo budućnost, Ima života i nakon rada, Svih nas se tiče, Svakom reformom sve nas se više krade, Dokad ćemo se pretvarati da radnici u mirovinu odlaze svojim izborom?...

Prosvjednici su stigli iz svih dijelova Hrvatske, a u znak potpore na minutu su stali i vlakovi Hrvatskih željeznica. S njima su bili i radnici iz cijele Europe. Spojila ih borba za pravednije uvjete rada i pravedniji mirovinski sustav.

Prosvjed su organizirale sindikalne središnjice: Savez samostalnih sindikata Hrvatske, Nezavisni hrvatski sindikati i Matica hrvatskih sindikata, ali ovo nije bio samo sindikalni prosvjed, jer odlazak u mirovinu nije samo sindikalno pitanje. Mirovina se tiče svih građana Republike Hrvatske, i nas koji radimo, i naših roditelja koji su već u mirovini i naše djece koji tek trebaju stupiti u svijet rada.
Prosvjed nije kraj. Sindikalne središnjice spremaju nove akcije, jer pitanje mirovina je važno pitanje o kojemu trebaju odlučivati svi. Nećemo odustati! Idemo do kraja! Hrvatska Vlada i Hrvatski sabor trebaju slušati volju hrvatskih građana, poručili su organizatori prosvjeda.