30.03.2015 Aktivnosti SPH

Nakon što je orkanska bura otrgnula s mrtvog veza tri broda Splitske plovidbe bojimo se da ni predstečajna nagodba više ne može pomoći. Krka i Orebić stoje nasukani na splitskim Benama, a Vranjic na Slatinskoj plaži. Sva tri broda su već odavno predviđena za prodaju u staro željezo, ali se čekalo da se srede papiri i dobije dozvola za prodaju i transport do rezališta. Stanje je slijedeće:

- Brodovi Jadro i Dujam još uvijek rade i očekuje se njihov skori dolazak u Split. 
- Brod Marul je vezan u cementari. Nužno je dokovanje, ali Splitska plovidba nema novaca za obnovu broda kako bi mogao ponovno zaploviti.
- Kompanija neće moći financirati odsukavanje ili rezanje i prodaju nasukanih brodova.
- Kako će se postaviti najveći vjerovnici- Lučka Uprava Split i AUDIO (Agencija za upravljanje državnom imovinom), saznati ćemo uskoro.
- Većinski vlasnik Splitske plovidbe, Jurica Pevec se ni do sada nije proslavio dobrim snalaženjem u shippingu pa se ni iz tog smjera ne očekuju neki veliki sprktakularni oporavci.

Više od destljeća Splitska je plesala po rubu i preživljavala. Plaće su bile minimalne i kasnile su po nekoliko mjeseci ali je sve to skupa nekako funkcioniralo, 3 broda su redovito vozila cement i trosku iz Solina prema Italiji. Niske vozarine i splet nesretnih okolnosti će najvjerovatnije izbrisati Splitsku plovidbu kakvu poznajemo. Da li će biti mudrosti i volje da u nekom obliku ipak opstane i nastavi voziti sa manje brodova i manje zaposlenih ostaje nam za vidjeti.
Nažalost, došao je i taj trenutak da se Sindikat pomoraca Hrvatske pobrine za isplatu dugovanja prema pomorcima i poduzme korake koji će to garantirati ma što god to značilo za opstanak Splitske plovidbe. Ukupno dugovanje je oko pola milijuna dolara.