05.01.2022 Aktivnosti SPH

Krajem prosinca dobili smo neslužbenu informaciju da Uprava Jadrolinije namjerava dati u zakup ugostiteljske objekte na brodovima Zadar i Korčula. 

Obzirom da bi donošenje takve odluke prouzročilo višak pomorskih kadrova i samim time utjecalo na radni i materijalni status istih, 23. prosinca od Uprave smo zatražili da nam tu informaciju potvrdi ili opovrgne.

Nakon što smo iz više izvora dobili potvrdu  informacije, ponovili smo upit Upravi Jadrolinije i najavili obraćanje vlasniku- Republici Hrvatskoj i javnosti. Od izvršne direktorice pravnih i kadrovskih poslova gđe. Ane Klarić dobili smo odgovor:

"Poštovani,

Obzirom na vaš dopis od 23. prosinca 2021. godine u kojem tražite da Vam opovrgnemo ili potvrdimo istinitost informacije o davanju u najam ugostiteljskih prostora na Zadru i Korčuli, ističemo da se radi o poslovnoj odluci Jadrolinije koja ne ulazi u domenu djelovanja sindikata. Ukoliko bi uslijed eventualne poslovne odluke Jadrolinije o davanju predmetnih prostora u zakup došlo do viška pomoračkog kadra, ističemo da će pomorci koji ne budu adekvatno raspoređeni na ostale brodove Jadrolinije biti zbrinuti sukladno propisima te ćete o istome biti pravovremeno obaviješteni."

Iz odgovora gđe. Klarić da se jasno naslutiti da je informacija koju smo dobili istinita. 

Privatni zakupac ugostiteljskih prostora na brodovima Jadrolinije osim što ima sve troškove poslovanja koje ima i Jadrolinija (plaće radnika, nabava pića…) dodatno plaća i zakup (najam) Jadroliniji, te se opravdano pitamo kako je Jadroliniji isplativije dati prostore u zakup, nego ih koristiti?! 

Kako to da se privatnom zakupcu isplati, a Jadroliniji koja je vlasnik prostora uza svu raspoloživu infrastrukturu, se ne isplati? 

Ukoliko Uprava zaista namjerava dati i ove ugostiteljske prostore u zakup, pitamo se da li je u pitanju samo čudna i nepromišljena poslovna odluka, ili se radi o početku definitivnog rastakanja nekada snažne Jadrolinije.

Ako poslovne odluke i ne ulaze u “domenu djelovanja sindikata”, radna mjesta i budućnost Jadrolinije itekako jesu i bit će  u “domeni” interesa Sindikata pomoraca Hrvatske.