20.01.2017 Aktivnosti SPH

Na prvoj sjednici Povjereništva SPH u Jadroliniji održanoj protekli tjedan u Središnjem uredu u Rijeci, odlučeno je tko su novi kandidati za članove Povjereništva SPH, ali i za članove Radničkog vijeća Jadrolinije. Također se razgovaralo o pripremama za 6. Kongres Sindikata pomoraca Hrvatske koji slijedi u svibnju ove godine.

U nastavku pročitajte izvještaj kojeg je sastavio kap. Dragomir Mucić:

                                                      

                                                  SINDIKAT  POMORACA  HRVATSKE

                                                       Podružnica  JADROLINIJA

                        Zapisnik s 15. sjednice Povjereništva Sindikata pomoraca Hrvatske

 

Prisutni:

Neven Predovan,                                                                                                            

Veljko Reljac,                                              Povjereništvo SPH - Jadrolinija                    

Dragomir Mucić,    

Pomoćnik GT za kolektivno pregovaranje Vladimir Svalina,

Pomoćnik GT za nacionalne poslove Neven Melvan

Članovi SPH: Marijana Baćac, Damir Oparov

Dnevni red

1. Tijek sudskog postupka vezanog za poništavanje i ponavljanjeizbora za člana NO u Društvu Jadrolinija

2. Rad u podružnici SPH, Jadrolinija kroz 2016. godinu

3. Rasprava o predloženim kandidatima za sastav novog Povjereništva i kandidatima za članove novog saziva Radničkog vijeća

4. Razno

 

SAŽETAK TIJEKA IZLAGANJA I DONESENI ZAKLJUČCI

Uz pozdrav svih prisutnih, od strane koordinatora Povjereništva,otpočelo se je s radom.

Zbog obveza i gripe  nisu prisutni Vesna Pavlović i Adela Gate i Branko Čagalj, koji su ipak bili dostupni putem mobilne veze.

Predloženi dnevni red je jednoglasno prihvaćen.

 

Točka 1

Kako je gospođa D. Zec službeno bila u Zagrebu, a ona je pravna zastupnica SPH na sudu, u postupku poništavanja izbora za člana NO imenovanog od strane radnika u društvu Jadrolinija, upoznati smo da su održana dva ročišta (drugo 28. 12. 2016. u Zagrebu), gdje je potvrđena tužba.  Sud je donio, između ostalog, odluku da se svjedoci pozovi i daju izjave zamolbenim putem kod domicilnih sudova, zbog ekonomičnosti postupka. Svi svjedoci će biti pozvani, te će se, nakon zaprimanja izjava održati glavna rasprava na koju će biti pozvani punomoćenici  strana u postupku.

Na sjednici je, opetovano kroz raspravu, zaključeno je da izbori nisu održani na način da se svim pomorcima i radnicima Društva Jadrolinija omoguči pošteno i (ili) bilo kakvo glasovanje na demokratski način iz razloga nedorečenosti hodograma i uputa dostavljenih Biračkim odborima, od strane Izbornog Povjerenstva.  Osim toga je zaključeno kako prezentirani glasovi članova Izbornog  Povjerenstva o „pobjedniku“ izbora ne odgovaraju stvarnom glasovanju istih.

 

Točka 2

Jednoglasno je prihvaćen Info letak za 2016. godinu, kao izvještaj o radu u podružnici SPH, Jadrolinijia. Planirane zadaće, koju smo postavili ispred sebe, većinom su realizirane, što se tiče samoga rada u podružnici. Nažalost, postignuti rezultati u samoj praksi, kroz naše zahtjeve dostavljene upravi Jadrolinije su i dalje maleni i nedostatni. To se odnosi, a i dalje će biti aktualno, na povećanje plaća, zatim nastavak pregovora na izmjeni i dopuni NKUHP, te izradi KU za radnike na kopnu, kao i stalnom traženju izmjena UOR s određenog na neodređeno vrijeme za sve pomorce i radnike, koji su u sustavu Jadrolinije duže od tri godine.

 

Točka 3

Tijekom sjednice razgovaralo se je o mogućim kandidatima za novi saziv Povjereništva podružnice Jadrolinija, kao i kandidatima za članove i zamjenike članova Radničkog vijeća.

Predloženi kandidati su kako slijedi:

Prijedlog kandidata za članove novog saziva Povjereništva SPH, podružnica Jadrolinija:

 1. Danijel Robotić, pomorac
 2. Marijana Bačac kopno,                                          RIJEKA
 3. Antun Aljinović, pomorac
 4. Jadranka Slama, Neven Zorić, kopno                 ZADAR
 5. Branko Čagalj, pomorac
 6. Adela Gate, kopno                                                 SPLIT
 7. Đino Ivanković, pomorac                                      MEĐUNARODNE LINIJE

 

Prijedlog kandidata za članove (i zamjenike članova) novog saziva Radničkog vijeća:

 1. Ivica Gobin, zapovjednik (Neven Zorić, inspektor)
 2. Damir Oparov, kopno (Goran Majnarić, kopno)
 3. Danijel Robotić, pomorac (Mario Marić, pomorac)
 4. Marijana Bačac, kopno (Ivana Vlah, kopno)
 5. Đino Ivanković, pomorac (Ivo sulovsky, pomorac)
 6. Žarko Kursar, pomorac (Denis Duvnjak, pomorac)
 7. Denis Maraš, kopno (Jagoda Maglov, kopno)
 8. Darko Bačić, pomorac-stroj (Ante Juginović – bijelo osoblje)
 9. Jasen Ljubić - bijelo osoblje (Milan Jović ml. pomorac)
 10. Nino Matić, pomorac (Hrvoje Diklić, pomorac)
 11. Stipe Mrvica, pomorac (Zoran Šalina, pomorac)

 

Donesena je odluka da se organiziraju i održe izborne skupštine po plovnim područjima, kako slijedi za novo Povjereništvo:

Split, 2. 2. 2017. godine u Domu sindikata, s početkom od 09:30 sati.

Zadar (l. Gaženica) 3. 2. 2017. godine, s početkom u 09:00 sati i l. Zadar u uredu SPH s početkom u 11:00 sati.

Rijeka, 6. 2. 2017. godine, prostorije sindikata i RV, Riva 16 / I kat, s početkom u 11:00 sati.

Izborne skupštine će se održati i u lukama Dubrovnik, Šibenik i Mali Lošinj. Datumi i vrijeme će biti naknadno određeni.

Na skupštinama ćemo još jednom raspravljati o predloženim kandidatima, uz mogućnost i preporuku predlaganja i biranja novih kandidata.

Ujedno će izabrati i delegati za šesti Kongres SPH, koji će biti održan od 18. – 20. 5. 2017. godine u  hotelskom kompleksu „Solaris“, kod Šibenika. Ispred Jadrolinije trebati će se izabrati 25 delegata, članova SPH.

 

Točka 4

Kroz točku razno najviše se je razgovaralo o stanju u društvu Jadrolinija, mogućnostima jačanja društva, povećavanjem broja brodova i broja linija. Smatramo da je potrebno sve učiniti kako bi se zadržale postojeće koncesije nad brodskim linijama, uz otvaranje novih, kvalitetnih brodskih i brzobrodskih linija.

Dotakli smo se pregovora oko izrade NKUHP, gdje nas je Predsjednik PO ispred sindikata upoznao s teškočama na koje nailazimo, kako od strane brodara tako i naših kolega iz drugih sindikata iz jednostavnog nerazumijevanja prijedloga KU, napravljenog od strane SPH, a koji ni u kome slućaju ne predstavlja KU samo za Jadroliniju. Stalno naglašavamo da svaki KU, koji se tiče pomoraca, mora biti usuglašen, prvenstveno s MLC 2006. Rado ćemo razmotriti sve prijedloge, koji nam se dostave, bilo naše kolege iz drugih sindikata ili brodari. Napominjemo da će se omogučiti nelojalna konkurencija na Jadranu, ako se ne izradi novi NKU, te da bi u tom slučaju, najviše izgubila Jadrolinija.

Kako niti jedna strana do sada nije odbacila potpisani NKUHP iz 1998. godine, ne postoji nikakva upitnost oko njegove pravovaljanosti, osim u mogućem dolasku stranih brodara (iz EU) i njihovom učešću u koncesioniranju za brodske i brzobrodske linije.

Traženi sastanak s upravom Jadrolinije, nakon odgode prvoga, nije održan, iako smo im ponovno dostavili poziv, na kojega još nismo dobili odgovor.

Novo Povjereništvo će morati uložiti dodatni napor kako bi se otpočelo s pregovorima za izradu KU radnika na kopnu. Osnovni problem koji nam se javlja je u neznanju i nepovjerenju radnika i pomoraca u snagu i moć koju imaju u svojim rukama i glavama.

Zapamtite „ploviti se mora“..