04.09.2019 Aktivnosti SPH

Prihvaćen je prijedlog Sindikata pomoraca Hrvatske da se hrvatskim vježbenicima palube, stroja i elektrotehnike refundiraju plaćeni doprinosi za obvezno mirovinsko osiguranje i obvezno zdravstveno osiguranje u 2019. godini.

Na sastanku održanom u ponedjeljak 2. rujna u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, kojim je predsjedavao Josip Bilaver državni tajnik za more i EU fondove, uz predstavnike ministarstva sudjelovali su i predstavnici Sindikata pomoraca Hrvatske te Hrvatske udruge brodara Mare nostrum i CROSMA-e. 

Najznačajniji zaključak sastanka je da se prihvaća prijedlog Sindikata pomoraca Hrvatske kojim će se omogućiti pomoračkim vježbenicima da iskoriste potpore za plaćene doprinose za obvezno mirovinsko osiguranje i obvezno zdravstveno osiguranje u periodu od 1.1. 2019. do 15.10. 2019. godine, te će se do kraja rujna 2019. godine donijeti novi Pravilnik o ostvarivanju prava na pokriće troškova plaća i doprinosa vježbenika tijekom trajanja vježbeničke službe.

Slijedom toga, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture će nastavno na Pravilnik objaviti Poziv temeljem kojeg će se omogućiti pomoračkim vježbenicima da apliciraju na proračunska sredstva u ukupnom iznosu od 2.100.000,00 kn za pokriće troškova doprinosa za ostvarenu vježbeničku službu, a da bi ostvarili isto pomorački vježbenici morat će podnijeti dokaz/isprave o uplaćenim doprinosima za period 1.1. 2019. - 15.10. 2019. godine.

Također, po Pozivu za pokriće troškova doprinosa za ostvarenu vježbeničku službu, slijedi i drugi Poziv za dostavu prijava za sudjelovanje u sufinanciranju ukrcaja vježbenika u međunarodnoj plovidbi Ministarstva mora, prometa i infrastrukture kojim će se budućim pomoračkim vježbenicima omogućiti da se kandidiraju za ostvarenje sufinanciranih troškova plaće i doprinosa vježbenika tijekom trajanja vježbeničke službe.

O tijeku navedenog procesa i Poziva detaljno ćemo Vas obavještavati na našim web stranicama.