14.06.2017 Aktivnosti SPH

Sindikat pomoraca Hrvatske je sudskim putem izborio pravdu zbog nezakonito provedenih izbora za predstavnike radnika u Nadzorni odbor Jadrolinije Rijeka. Presudom Županijskog suda u Zagrebu, posl. br. P-31/16 od 13. lipnja 2017. godine usvojen je tužbeni zahtjev Sindikata pomoraca Hrvatske kojim se tražilo poništavanje redovnih izbora predstavnika radnika u Nadzorni odbor Jadrolinije Rijeka. Naloženo je Radničkom vijeću Jadrolinije Rijeka da u roku od 15 dana donese odluku o raspisivanju novih izbora na kojima bi se, nadamo se ovaj put zakonito, izabrao predstavnik svih radnika u Jadroliniji Rijeka koji bi štitio i predstavljao sve radnike u Nadzornom odboru.

Sindikat pomoraca Hrvatske je u više navrata upozoravao i radnike Jadrolinije Rijeka, i poslodavca, i javnost, i radničko vijeće i Izborni odbor na niz nepravilnosti koje su obilježile izbore za predstavnika radnika u Nadzornom odboru Jadrolinije.

Podsjetimo, na nezakonito provedenim izborima dva su kandidata (Nediljko Bulić i Damir Oparov) imali jednaki broj glasova, svaki 293. Na temelju takvih rezultata glasovanja, Izborni je odbor, odnosno konkretno predsjednica Izbornog odbora, Milkica Ilijašić donijela odluku kojom se pobjednikom proglašava Nediljko Bulić.

Nakon provedenog parničnog postupka, Županijski sud u Zagrebu utvrdio je da je SPH “dokazao svoje tvrdnje da su u provođenju izbora za predstavnika radnika u Nadzornom odboru Jadrolinija Rijeka teško kršene odredbe naprijed navedenih Zakona, Statuta i Pravilnika, koje su utjecale na rezultate izbora”.

Konkretno, ustanovljeno je da u provedenim izborima:

-       nije bilo svim radnicima omogućeno pravo da izaberu svog predstavnika;

-       niti radnicima niti kandidatima nije bilo omogućeno da podnesu pisanu prijavu odnosno pisani prigovor na provedene izbore i utvrđeni rezultat (izostanak upute o pravnom lijeku);

-       izborni odbor nije odlučivao o dostavljenim prigovorima na nezakonite radnje u provođenju izbora;

-       na glasačkim listićima većina kandidata je diskriminirana u odnosu na gosp. Bulića koji je stavljen na prvo mjesto protivno zakonu;

-       popis birača nije bio sastavljen i objavljen u skladu sa zakonom;

-       utvrđivanje rezultata izbora je bilo nezakonito;...

 

Konačno podsjetimo da je pri Županijskom sudu u Zagrebu u tijeku još jedan parnični postupak koji je SPH bio primoran pokrenuti radi poništenja izbora za radničko vijeće u Jadroliniji Rijeka. Nažalost, u tim izborima počinjeno je čak i više povredi Zakona o radu i Pravilnika o postupku izbora radničkog vijeća. Takvim postupanjima prethodnog i aktualnog Radničkog vijeća, posljedice nažalost trpe prvenstveno radnici Jadrolinije Rijeka.

S obzirom na nezakonitosti i ne obavljanje svoje funkcije Radničkog vijeća, SPH ponovno poziva svoje članove da se, u slučaju potrebe, jave ili u urede SPH u Rijeci, Zadru, Splitu i Dubrovniku, predstavniku SPH u Jadroliniji Dragomiru Muciću (mob. 098/ 212 542, e-mail: dmucic@sph.hr), bilo kojem povjereniku SPH u Jadroliniji ili na e-mail adresu info@sph.hr.

 

Cijeli tekst presude možete poročitati OVDJE.