25.09.2012 Aktivnosti SPH

Zajedno smo jači mogao bi biti slogan koji najbolje opisuje trodnevnu konferenciju, organiziranu od strane Međunarodne organizacije transportnih radnika (ITF) u Maroku za sve  predstavnike sindikata pomoraca i lučkih radnika koji djeluju sa zajedničkim ciljem: poboljšati status svojih članova i dignuti razinu osvještenosti svjetske javnosti o problemima na koje nailaze pomorci i radnici u lukama. 

Maroko nije bila slučajna destinacija odabrana za prvu ikad edukativnu konferenciju pomoraca i lučkih radnika u ITF-u, osim sastanka FPC komiteta koji okuplja isti broj predstavnika dokera i isti broj predstavnika pomoraca i najveće je političko tijelo između dva kongresa: kampanja koja se vodi od lipnja pod nazivom FREE SAID, bila je povod za dolazak u afričku državu gdje je sindikalist Said Elhairech već 3 mjeseca u zatvoru u glavnom gradu Rabatu zbog pokretanja štrajka lučkih radnika. Više o kampanji pogledajte tu: www.freesaid.org

Bilal Malkawi voditelj Arapskog ureda ITF-a je otvorio sjednicu posvećenu arapskom proljeću i posljedicama istog na sindikalni pokret.
Govoreći o egipatskoj revoluciji, kao i promjenama u Libiji, gdje ljudi nisu poznavali pojam sindikalnog pokreta posljednjih 60 godina, Malkawi je naglasio potrebu za velikom podrškom od strane ITF-a , sada više nego ikad!

Egipat, Jemen, Tunis, Jordan, Sirija. Sve ove zemlje su došle do točke stvaranja promjene i bez složnih radnika i jakih sindikata, borba će biti izgubljena. Odličan primjer njihove snage je Said Elhairech, koji je bio zatvoren zbog pokretanja štrajka u lipnju, te je telefonskim pozivom uživo tijekom današnjeg zasjedanja, poslao  snažnu poruku svim sudionicima pomorskog Okruglog stola: "Moje tijelo je u zatvoru, ali moje srce je s vama i slobodno. "

Prvi dan konferencije još uvijek nije završio, 170 delegata će večer provesti na radionicama koje su tematski podijeljene obzirom na ciljane interese sudionika. Današnji, ujedno i početni dan protekao je u znaku predavanja i upoznavanja sa trenutnom situacijom u pomorstvu. Uz predsjednika ITF-a, Paddyija Crumlina iz Australskog sindikata pomoraca te Davida Heindela, predsjedavajućega komiteta pomorske sekcije u ITF-u, informacije o trenutnoj situaciji u svijetu pomorstva i svojevrstan uvod u naredna dva dana zajedničkog rada, dali su i vanjski suradnici: Alastair Evitt, pokretač popularne internet stranice www.saveourseafarers.com, zatim Peter Hall – profesor na fakultetu u Vancouveru koji govori o budućnosti upotrebe tehnologije u lučkim infrastrukturama, te Janet Porter glavni dopisnik u engleskom dnevnom listu Lloyds List. Predavač Peter Hall je davao odgovore na temu što je budućnost pomorstva, a između ostalog je naveo da je to nagađanje i težak zadatak, a za primjer "misije nemoguće" je dao izgradnju Panamskog kanala za kojega se do trenutka puštanja u promet spekuliralo sa utjecajem na ekonomiju Paname, ali i zemalja u okruženju, a potom je trebalo još šest godina korištenja da bi se ocjenili utjecaji, koji i do dan danas nisu u potpunosti proniknuti. Napomenuo je da postoje izazovi koje budućnost stavlja pred nas kao što je kako dovesti kompjutersku generaciju mladih na brod; naučiti upotrebljavati automatiku; otkriti koji je to minimalni broj posade koji je u funkciji sigurnosti; promjeniti stav i mišljenje javnosti o pomorstvu; odgovoriti na izazove kriminalizacije i jasno u ovo vrijeme najznačajnijeg negativnog čimbenika u svjetskoj ekonomiji - globalno piratstvo.