14.06.2022 Aktivnosti SPH

U Pomorskoj školi Bakar danas je ponovno zavijorila Zelena zastava kao priznanje za godine uspješnog provođenja programa Eko škole. Pomorska škola Bakar je prvi put postala Eko školom 2008. godine. Od tada se obnavljao status Eko škole kako bi danas bili ponosni i stekli dijamantni status Eko škole. U radu Eko škole sudjeluju svi zaposlenici i učenici naše škole, a nastavnici su u svojim planovima i programima uključili eko sadržaje. Također, u nastavnom predmetu Zaštita morskog okoliša naši se učenici educiraju o predmetnoj problematici. Pomorska škola Bakar sudjeluje na mnogim manifestacijama koje u svom programu ističu potrebu za zaštitom okoliša te se odazivamo akcijama čišćenja kopnenog i morskog okoliša, rekao je ravnatelj škola Igor Kegalj.   

Međunarodne Eko škole su program koji provodi smjernice odgoja i obrazovanja za okoliš. Razvila ga je Zaklada za odgoj i obrazovanje za okoliš (FEE – Founadtion for Environmental Education) koji se počeo provoditi još 1994. godine. Danas se provodi u više od 70 država svijeta koje povezuju više od 60 000 škola. Nacionalni koordinator Eko škola u RH je Udruga Lijepa naša.

Ciljevi programa su ugraditi odgoj i obrazovanje u sve segmente odgojno-obrazovnog sustava i svakodnevni život učenika i djelatnika škole. Potrebno je, više nego ikada, odgojiti mlade generacije osjetljivima na pitanja okoliša i osposobiti ih za donošenje pravih odluka o razvitku društva u budućnosti.

Status Eko škole je sustav nagrađivanja u kojoj škole moraju ispuniti postavljene kriterije i koje brigu za okoliš promiču kao trajnu vrijednost i način življenja. Ovo prestižno međunarodno priznanje dodjeljuje se na dvije godine, dobiva se povelja o statusu Međunarodne Eko škole i Zelena zastava.

Sindikat pomoraca Hrvatske prihvatio je poziv Pomorske škole Bakar za kumstvom te je glavni tajnik Neven Melven danas nazočio podizanju Zelene zastave, znaka Eko škole. - Rado smo se odazvali pozivu, važna nam je suradnja s pomorskim srednjim školama i pomorskim fakultetima. Očigledno je da pomorske škole u Hrvatskoj pa tako i Pomorska škola Bakar proizvode kvalitetan kadar koji je prepoznat na svjetskom tržištu, rekao je Melvan.