05.05.2020 Aktivnosti SPH

Dvije najveće kompanije za kružna putovanja pripremaju veliki plan repatrijacije tisuća pomoraca iz centralne i sjeverne Amerike svojim brodovima prema svojim državama širom svijeta.

S obzirom na to da posade brodova koji trebaju biti repatrirani dolaze iz 60 različitih zemalja, u tu svrhu je angažiran znatan dio flote obje kompanije.
Među odredišnim lukama za repatrijaciju našao se i Dubrovnik, koji bi prema svemu sudeći trebao dočekati više tisuća pomoraca iz Hrvatske ali i iz cijele regije.
Nešto više o ovim navodima upitali smo Romana Perića, koordinatora inspektorata ITF-a i voditelja ureda SPH u Dubrovniku:


˝ Točno je da se radi na tom projektu, te svakodnevno dobivamo informacije od samih pomoraca koji se trenutno nalaze na brodovima koji isplovljavaju prema odredištima u Europi, a među ostalima i prema Dubrovniku. Kako sada stoje stvari Carnivalovi brodovi Magic i Breeze bi trebali uploviti u Dubrovnik 19. i 25. svibnja, nakon što bi prethodno iskrcali dio posade u Southamptonu, Cadizu i Civitavecchiji. Što se tiče Royalovih brodova, imamo  informacije da bi Empress, Freedom i Majesty of the Seas trebali također krajem svibnja uploviti u neke Engleske luke, a ostaje vidjeti da li će i oni dalje krenuti prema Mediteranu. Ovakav način repatrijacije je nešto dosad neviđeno, i bit će interesantno vidjeti na koji će način reagirati naše vlasti, te koje će procedure trebati ispuniti prije, za vrijeme i nakon iskrcaja. Pretpostavljamo da su se ove kompanije odlučile za ovakav potez zbog nemogućnosti repatrijacije s američkog tla, a veliki utjecaj sigurno je imao i veliki broj pomoraca koji se trebaju vratiti kući te ekonomski faktor. Mi svakako podržavamo ovu inicijativu kojom bi se pomoglo pomorcima da konačno i sigurno stignu do svojih domova i obitelji˝.

Iako postoji mogućnost ˝last minute˝ promjena, nadamo se da će ovaj, veliki projekt, na kraju biti uspješan.

 

Izvor fotografija: SPH