23.01.2018 Aktivnosti SPH

Romano Perić voditelj ureda Sindikata pomoraca Hrvatske u Dubrovniku i Koordinator ITF-a za Hrvatsku upravo se vratio iz četverodnevnog posjeta Cadizu u Španjolskoj gdje je, s njihovim članovima obitelji, posjetio pomorce u pritvoru, Ernesta Pekara i Nikolu Tolju.  

- Put je bio naporan, ali zadovoljni smo jer su obitelji uspjele provesti dosta vremena s pomorcima (oko 3 sata dnevno).  Meni su dopustili da budem s njima četrdesetak minuta, pomorci dobro izgledaju te su psihički i fizički stabilni. Osim susreta s pomorcima, u Cadizu  sam iskoristio vrijeme za sastanak s trenutnim odvjetnikom pomoraca i s predstavnicom hrvatskog konzulata u Španjolskoj, rekao je Perić.

Posjetom pomorcima, odvjetniku i hrvatskom veleposlanstvu Romano Perić i Sindikat pomoraca Hrvatske dobili su kvalitetniji uvid u slučaj, a ovo su neki od detalja:

- istražni postupak može potrajati do 2 godine, a u slučaju dokazivanja krivnje prijeti kazna od 5 godina,
- prema riječima odvjetnika, suđenje bi trebalo početi između veljače i travnja.

- Tražili smo od odvjetnika dokumentaciju optužnice, te dokumentaciju na kojoj se zasniva obrana pomoraca.
Da pojasnim, trenutni odvjetnik 5 članova posade je isti odvjetnik koji brani i vlasnike kompanije za koju su plovili pomorci Lucatelli Towing, međutim kapetan se odvojio, tj. unajmio je privatnog odvjetnika za svoju obranu i pokrenuo tužbu protiv vlasnika kompanije kojega smatra odgovornim. S tim stavom se i ja slažem te sam dao preporuku pomorcima da se udruže s kapetanom i njegovim odvjetnikom.  Naime, zbog ranije navedene tužbe, vlasniku broda prijeti pritvor u slučaju dolaska u Španjolsku, što bi mogao biti olakšavajući faktor za oslobađanje posade, s obzirom na to da je javni tužilac zadovoljan s činjenicom da ima u zatvoru bilo koga povezanim s krijumčarenjem, što je za sada nažalost nevina posada, zaključio je Perić.