22.10.2018 Aktivnosti SPH

Nikoli Tolji i Ernestu Pekaru te ostalim članovima posade tegljača  MV ˝Eisvogel˝ je napokon, nakon više od godinu dana provedenih u zatvoru počelo suđenje. 

Ročište će trajati danas i sutra, nakon čega se očekuje konačna odluka, odnosno nadamo se da će pomorci biti oslobođeni. 

U Cadiz su otputovale sestra i kćer Nikole Tolje te predstavnik Sindikata pomoraca Hrvatske Romano Perić, koji je tamo u svojstvu svjedoka obrane. 

„Važno je da se shvati da je teret tegljača bio brod, a ne teret koji taj brod prevozi, tako da posada tegljača nije znala, a nije morala, niti mogla znati koji je teret broda koji su uzeli u tegalj, istaknuo je koordinator ITF-a za hrvatsku i voditelj ureda SPH u Dubrovniku, Romano Perić. 

Podsjetimo, posada tegljača MV Eisvogel je  uhićena pod optužbom krijumčarenja cigareta u vrijednosti 12 milijuna eura u međunarodnim vodama nedaleko od granice sa Španjolskom. Tegljač MV ˝Eisvogel˝ na kojemu su bili zaposleni naši državljani preuzeo je u tegalj brod MV˝Falkvaag˝ koji je bio bez posade, ali nakrcan sa 6 kontejnera krijumčarenih cigareta, s krajnjom destinacijom tegljenja u Huelva/Španjolska.  Iako je jasno da su brod  MV ˝Falkvaag˝ s cigaretama preuzeli od drugog tegljača  MV ˝Sea Patron˝, posada tegljača MV ˝Eisvogel˝ je uhićena i dosad je čekala suđenje.

Vlasnik tegljača MV˝Eisvogel˝ je talijanska tvrtka Lucatelly Towing and Salvage iz Trsta.