24.06.2013 Aktivnosti SPH

Splitski Plovput, državna tvrtka za održavanje plovnih putova na Jadranu, odlučila je modernizirati flotu svojih radnih brodova, te će u skorojbudućnosti dobiti novogradnju -brod betonaru- vrijednu 60 milijuna kuna.

Za tu svrhu Vlada RH je na svojoj posljednjoj sjednici odobrila Plovputu da se ugovori kredit sa Societe Generale -Splitskom bankom, vrijedan 37 milijun akuna, sok bi ostatak novca osigurala splitska tvrtka iz vlastitih izvora.
Riječ je o brodu radnog naziva "Plovput 48" dugom 48,2 metra, koji bi služio za izgradnju i održavanje objekata sigurnosti plovidbe, za hidrograđevinske radove i opskrbu svjetionika.
Novogradnja bi preuzela veliki dio poslova koji radnici te državne kompanije obavljaju ploveći na jadranskim veteranima "Svilaji" i "Sušcu", te brodu radionici "Svjetionik". Prema objavljenim podacima, kredit od 37 milijuna kuna otplaćivao bi se do 2029. godine, uz kamatu od 4 posto.
Čelnici Plovputa procjenjuju da će se uspješno obaviti složeni projekt, a svoj optimizam temelje i na činjenici da tvrtka niz godina posluje pozitivno, te da su lani ostvarili dobit od gotovo 7 milijuna.
Kompanija, kako tvrde, nije kreditno opterećena i potpuno je likvidna. te sve svoje obveze ispunjava u zakonskom roku.