25.07.2014 Aktivnosti SPH

Prenosimo vijest iz Slobodne Dalmacije: 

Teoretski gledano, brod “Ane”, koji se od siječnja nalazi na prisilnom vezu u Sjevernoj luci, mogao bi tamo ostati “vječno”. Osim ako se ne nađe neki zainteresirani kupac za nekadašnje lošinjske “Srakane”, čemu se nadaju i u Sindikatu pomoraca Hrvatske (SPH).

– Iskreno se nadam da “Ane” neće zauvijek ostati uz splitske dokove. Zato smo ovih dana sudskim putem pokrenuli postupak prodaje broda kako bi posada naplatila svoja potraživanja i tako konačno dobila svoje teško zarađene plaće. Vjerujemo da se brod kao “scrap”, odnosno kao staro željezo, može prodati za najmanje pet milijuna kuna. Hoće li biti zainteresiranih kupaca, teško je prognozirati – kaže Neven Melvan, voditelj splitskog ureda SPH.

Brod izgrađen prije 28 godina u riječkom “3. maju”, podsjetimo, zaustavljen je krajem siječnja u Sjevernoj luci zbog spora između brodogradilišta “Viktor Lenac” i kompanije “Fractal Shipping”, koja je nominalni vlasnik “Ane” čijim se mukama ne nazire kraj.

U brodskim skladištima nalazi se teret građevinskog željeza namijenjen naručitelju iz Alžira, a u vlasništvu je međunarodne tvrtke “Stanocore”.

Međutim, kako upozoravaju iz SPH, simptomatično je da vlasnik ne pokazuje interes za svoj teret u štivama “Ane”, na čijoj je palubi ostao još samo jedan član posade. Ostalim pomorcima, zabrinutima za vlastito zdravlje, dojadila je agonija na brodu bez vode i struje te su otišli svojim kućama.
Iz Lučke kapetanije u više su navrata upozoravali Trgovački sud u Splitu, koji je izdao zabranu isplovljavanja, da su prekršeni sigurnosni propisi činjenicom da je na 99 metara dugoj “Ani” ostao samo jedan pomorac, a trebalo bi ih biti minimalno sedam, od kojih jedan strojar.

Denis Krnić, 24.07.2014