31.03.2014 Aktivnosti SPH

Poštovani gospodine Ministre u Ministarstvu pomorstva (?), prometa i infrastrukture (MPPI), nedavno sam u javnosti napomenuo, kako u resornom ministarstvu najmanje razumjevanja za pomorstvo imamo od resornog ministra, pa sam spomenuo i dva za hrvatsko pomorstvo i eventualnu pomorsku strategiju, vrlo važna događaja.

Od "visoko pozicioniranih" službenika u MPPI-u, tako se to kaže, upozoravaju me, kad ne želite navesti izvor informacija, saznajem da ste tražili da se istraže navodi o Jadroliniji.

Odmah mi se nameće da ste onu glupost u vezi s prodajom Jadroplova već istražili i da ste djelom te igre. Da vas podsjetim gospodine ministre! Nakon pisma Ministru gospodarstva o interesu grčkog brodovlasnika, prijatelja jednog splitskog poduzetnika (lijep izraz), jedva se osušila tinta na odgovoru koji vas (resornog ministra) proziva odgovornim, a objavljena je prodaja učešća države u firmama. Još ništa sumnjivo(?). I ne bi bilo da se pored onih koje nitko ne može odvesti iz Hrvatske nije i paket dionica Jadroplova koji svaki kupac može odnijeti gdje želi (70% vlasničkog udjela). Treba li vas podsjetiti da ste odbili ponudu da Jadroplovu osiguraju sredstva njegovi sadašnji i bivši zaposlenici? Treba li vam ponoviti da se umjesto progaje Jadroplovu trebalo osigurati narudžbu najmanje 10 brodova u domaćim brodogradilištima? Treba li vas podsjetiti da su to svi PAMETNI učinili? Neki su već sada prodali narudžbe za dvostruki iznos učešća.

Treba gospodine resorni ministre, ali ne zbog vas, već da i drugi znaju da ste vi djelom ove nerazumne priče. O Jadroliniji!

Jeste gospodine resorni ministre. Točni su svi moji navodi. Da vas podsjetim, vi ste dozvolili izmjenu Statuta da bi se mlada gospoda pod vašim amenom igrala našim najvećim brodarom u državnom vlasništvu. I zaigrali se dečaci. Bez sistematizacije radnih mjesta, a i što će im kad imaju vas i kako kažu zli jezici, vaše prijatelje, sada i na platnim listama.

Teško je ljude uvjeriti da se radi o čistom poslu, ako se zna da je zaposlenik prije radio u privatnoj firmi gospodina direktora, da je druga susjeda njegove mame i dugogodišnja prijateljica, da je jedan primljen iako nije imao najbolje ocjene, da je jedan iz banke novog direktora, da je jedan vrlo blizu vama gospodine ministre, da je jedan morao biti primljen, jer eto, zaljubio se .....(da ne zaboravim, svaka sličnost sa stvarnim ljudima i događanjima je slučana i od zlih jezika) 

Do sada su primili samo četvero novih izvršnih direktora na trošak od oko šezdesetak tisuća kuna mjesečno. Još barem dva im ne ginu (opći i pravni).

1Imate li toliko prijatelja? Morati će te se potruditi, jer vaš šef nema nijednog pa ćevam teško pomoći. Ili da vam pomogne predsjednik Nadzornog odbora?! Pored ovih primljeno je (a da još uvijek nema sistematizacije) i osmero ljudi splaćama većim od Zapovjednika I. Među njima i jedan pripravnik čija je plaća također iznad one Zapovjednika I.

Još dvoje je primljeno s plaćom jedva nešto malo manjom od 1. časnika palube, ali puno većom od 2. časnika palube. Ukratko do sada su potrošili oko 1,8 miliona kuna više, a biti će još toga. Toliko su se zanijeli u trošenje da su zaboravili na prihode pa su dužobalnu liniju otvorili nakon što su budžeti svih lokalnih uprava već rasprodani.

Vi ministre i o tome šutite (ili i za to tek provodite istragu). Nadam se da će te ovaj puta poduzeti nešto konkretno ili da će vaš šef poduzeti nešto konkretnu, ta niste mu prijatelj.

S poštovanjem,

kap.P.Brazzoduro

P.S.

Ne istražujte, pitajte. Dostaviti ću vam papire i izračune. Možda ipak da potražite dokaze da se ispunjava uvjet od najmanje 5 godina rukovođenja u pomorstvu, obzirom da prema podacima u Jadroliniji ima tek danas 4,5 godina staža. Možda Predsjednik nadzornog odbora ima neke druge dokumente, ne bi me čudilo?