01.12.2022 Aktivnosti SPH

Izvor: SSSH

Otvoren je Deveti kongres Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, najviše tijelo odlučivanja Saveza koje se redovno održava svake četiri godine, izvedbom himni “Lijepa naša” i ”Hrvatske radničke himne” mladih glazbenica Tarom Franjić na harfi i vokalistice Uršule Divošević. Ove godine okupilo se 106 zastupnika koji će birati predsjednika Saveza, Nadzorni odbor i Statutarnu komisiju. Okupljene je pozdravio Mladen Novosel koji se osvrnuo na prethodni mandat.

Naglasio je kako je Hrvatska skoro preko noći postala zemlja u kojoj dramatično nedostaje radnika i da je ovo vrijeme u kojem se radnici trebaju osvijestiti da im se snaga znatno povećala te da im sindikati moraju pomoći da se bolje organiziraju. SSSH je u prošlom mandatu, s ostalim sindikalnim središnjicama, obranio pravo odlazak u mirovinu sa 65 godina i intenzivno radio na novom nacrtu Zakona o radu. 

Uz Novosela, na otvaranju Devetog kongresa SSSH nazočne su pozdravili zamjenica krapinsko-zagorskog župana Jasna Petek, pomoćnik ministra rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Dražen Opalić, državni tajnik pri Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Ivan Vidiš, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Majda Burić, posebni savjetnik Predsjednika Republike za ekonomiju, izv. prof. dr. sc. Velibor Mačkić i predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca Mihael Furjan.