13.06.2017 Aktivnosti SPH

Sindikat pomoraca Hrvatske putem svih svojih veza čini sve kako bi pomorcima u pritvoru učinio život što lakšim. Alarmirali smo pravni odjel ITF-a , koji pokušava pomoći svojim vezama na terenu, a među ostalim smo ponudili i plaćanje povratne karte službenoj osobi iz Veleposlanstva da bi na mjestu događaja mogla pomoći u rješavanju ovog slučaja. Preuzeli smo i obvezu učešća plaćanja odvjetničkih troškova. Riječ je o optužbi bez argumenata. Ovo je čudna priča koju je započela kompanija i to, vjerujemo, kako bi spriječila, tj. zastrašila radnike da dođe do ovakvih djela. Smatramo da su izabrali Angolu kao mjesto poznato po korupciji kako bi to mogli izvesti, ali odabrali su krivu posadu. Isto tako, čudno je i ponašanje naše diplomacije koja na rješavanju sudbine dvojice svojih državljana nije učinila gotovo ništa, osim što su razgovarali s počasnom konzulicom Angole u Hrvatskoj. Zašto ne reagiraju prema tužiteljstvu i sudu, jer smatramo nedopustivo je da tužitelj komunicira s tuženima bez njihovih odvjetnika, da kontaktira svjedoke, bez suca. Zašto ne pomognu iznijeti dokaze, koji jasno pokazuju da na brodu ne manjka nafte, te da jednako tako nikad nisu izmjerena 104 kubika viška, koja su eventualno mogla biti prodana.

SPH je od početka uključen u ovaj slučaj, angažirali smo odvjetnika i alarmirali sve nadležne institucije u Hrvatskoj i inozemstvu te smo u stalnom kontaktu s pomorcima i vršimo pritisak na sve institucije kako bi odradile svoj posao.

SPH je dobio obavijest da su pomorci hrvatski državljani zadržani u hotelskom pritvoru u Angoli. Prvom časniku palube Vanji Maričiću i Dušku Jelači zapovjedniku broda  MV˝Sutton Tide˝, IMO 9389461, Vanuatu flag, (offshore vessel kompanije Tidewater) oduzeti su dokumenti i zabranjeno napuštanje zemlje za vrijeme trajanja istrage koju je pokrenula ranije navedena kompanija. S njima su zadržani i svi ostali članovi posade broda koji nisu hrvatski državljani, dok su domicilni stanovnicu naknadno pušteni.

Naime, brod je uplovio u angolsku luku Soyo 24.03.2017.  radi redovne smjene posade, kada je pokrenuta istraga o navodnom manjku pogonskog goriva i od tada su pomorci zadržani.

U ovom slučaju postoje dokazi da na brodu uopće nije bilo količine goriva koje bi se moglo prodati. Ovo je nečija opaka igra na štetu pomoraca, koje ni njihova država ne želi zaštititi.